Lysere tider for nærbutikkene

Mange nærbutikker går trolig bedre tider i møte. Regjeringa dobler nemlig støtten til de små butikkene ute i distriktene.

Video Bedre tider for nærbutikken

SE VIDEO: Mange nærbutikker går trolig bedre tider i møte. Regjeringa dobler nemlig overføringene til Merkur-programmet i statsbudsjettet.

– Det er tre ting som må til for at et samfunn skal fungere. Det er butikk, skole og barnehage. Du må ha tre bein for å stå. Hvis ett av dem brister velter alt, sier Kristen Rosåsen.

Kristen Rosåsen

– Man må ha butikk for at et samfunn skal fungere, sier Kristen Rosåsen.

Foto: Geir Ingar Egeland / NRK

Han har drevet butikk i bygda Herefoss i Birkenes i Aust-Agder siden 1960-tallet, og vet hvor viktig nærhandelen er for lokalsamfunnet.

I dag lever butikken hans takket være tilleggstjenster som post, apotek, tipping og drivstoff. Dette er ordninger som har kommet til gjennom det statlige Merkur-programmet, som regjeringa vil doble i neste års statsbudsjett.

– Avgjørende for mindre butikker

Målet med Merkur-programmet er blant annet å sikre lokalbefolkinga i distriktene tilgang på en dagligvarebutikk i nærheten av hjemstedet.

Solveig Ross

Solveig Ross mener nærbutikken er et samlingspunkt.

Foto: Geir Ingar Egeland / NRK
Lokalbutikk

Kristen Rosåsen kan tilby post, apotek, tipping og drivstoff til sine kunder. Det får flere nå mulighet til.

Foto: Geir Ingar Egeland / NRK
Bensinpumpe Herefoss

May June Snøløs fyller tanken på nærbutikken så sant hun kan for å støtte opp om tilbudet.

Foto: Geir Ingar Egeland / NRK

Neste år styrkes programmet med 21,2 millioner. Satsinga på neste års statsbudsjett betyr at flere nærbutikker kan få drivstoffpumper, posttjenester og medisinutsalg.

– Det er avgjørende for mindre butikker. Både her og andre steder, sier Rosåsen.

– Butikken betyr mye for bygda. Her kan vi handle og det er et samlingspunkt. Vi har skole og barnehage som er i veldig vekst. Derfor er det viktig med butikk, sier Solveig Ross, som handler på lokalbutikken i Herefoss.

Satser på drivstoff

Særlig skal pengene neste år gå til å styrke tilgangen til drivstoff i distriktene.

– Så sant jeg kan, så fyller jeg her. Men det hadde vært veldig greit med kortautomat så man slipper å være her akkurat når butikken er åpen, sier May June Snøløs.

Og snart får hun ønsket sitt oppfylt, for på nærbutikken i Herefoss skal bensinpumpene nå skiftes ut ved hjelp av Merkur-midlene, og det kommer kortautomat som åpner salget døgnet rundt.

– Det er viktig at folk kjenner sin besøkelsestid og bruker tilbudene når de er der, sier Kristen Rosåsen.