Lyse tider for brannbilprodusent

Brannbil- og redningsutstyrsprodusenten Egenes Brannteknikk i Flekkefjord vokser kraftig. Bedriften har økt omsetningen de siste årene fra 80 millioner kroner til over 120 millioner kroner år.

Brannbil

Brannbilparken i Norge eldes, og for brannbilprodusenten i Flekkefjord betyr det at markedet vil holde seg hett. De lager nå også kommandobiler til brannvesenet, i tillegg til brannbiler. Bedriften er en av to i Norge som gjør dette, og er størst i Norge.

Foto: Lars Eie / NRK

Egenes Brannteknikk skal levere 22 brannbiler til Forsvaret

22 av disse bilene er levert til Forsvaret.

Foto: Egenes Brannteknikk
Stein Egenes

Administrerende direktør Stein Egenes kan smile over gode tider.

Foto: Lars Eie / NRK

– Vi har veldig høy markedsandel så den er ikke så god å øke, men vi øker omfanget av det vi driver på med som er alt innen brann og redning, sier administrerende direktør Stein Egenes.

Brannbilprodusenten har måttet utvide produksjonslokalene og denne uka kommer brannmenn for å lære mer om redningsutstyr.

Trener på å klippe opp biler

Bedriften med 32 ansatte leverer mellom 35 og 40 brannbiler i året og er en av to bedrifter i Norge som lager disse. Og omsetning øker også, forteller Egenes.

– I fjor hadde vi 110 millioner i omsetning, og i år blir det rundt 120 – så det er en jevn stigning oppover

Denne uka skal flere norske brannmenn til Flekkefjord for å lære mer om redningsutstyret som selges.

– Vi henter da inn leverandører fra hele verden – USA, Østerrike, Frankrike, Tyskland og Finland – til å komme hit med sitt utstyr. Og det kommer brannfolk fra hele landet for å lære å klippe i stykker biler. De skal få prøve seg på 14 biler, sier Egenes.

Mange gamle brannbiler

Produksjonen har økt så pass at de har bygd nye lokaler på 2800 kvadratmeter. Det blir NHO-direktør John G. Bernander som står for åpninga. Bedriften satser nå også på kommandobiler for brannvesenet, de har delelager og driver service på bilene. Norske brannbiler begynner å bli gamle, sier Egenes

Brannbil

I showrommet på Egenes Brannteknikk i Flekkefjord kan man finne både ett og annet å glede seg over. Stein Egenes kaller det en godteributikk for voksne brannmenn.

Foto: Lars Eie / NRK

– De fleste har en brannbil som er 20–25 år gammel og utstyret er også ofte gammelt. da er potensialet for å kjøpe nytt utstyr samtidig ofte til stede.

Egenes Brannteknikk leverte nylig brannbil til flyplassen på Kjevik og har avtale med Avinor om å levere en serie på totalt 25 brannbiler- og flere kontrakter ruller inn.

– Vi fikk rett før nyttår ny avtale med utstyr til Sivilforsvaret, og i dag kommer de med en ny kontrakt på levering av brannpumper for de neste fire årene. det er greie rammeavtaler å ha i bunnen, sier Egenes.

Siste nytt fra NRK Sørlandet