Hopp til innhold

Lei deg inn på Lyngør fyr

Fyret blir likevel gjort tilgjengelig for allmenheten.

Lyngør Fyr

Lyngør Fyr

Foto: Benedicte Goa Ludvigsen / NRK

Lyngør fyr skal nå bli tilgjengelig for allmenheten gjennom et historisk samarbeid mellom Redningsselskapet og Den norske turistforening.

Kystverket som eier fyret har tidligere fått kritikk fra Tvedestrand kommune fordi området først var tiltenkt Redningsselskapet alene.

Den nye avtalen er en seier for allmennheten, sier ordfører Jan Dukene i Tvedestrand.

- Vi som kommune er opptatt av allmennhetens tilgang her - og det får vi i høyeste grad nå, sier Dukene.

Fryktet privatisering

Betjentboligen ved Lyngør fyr har stått tom siden Kystverket la ned driften av fyrstasjonen for snart fem år siden. Da etaten gav Redningsselskapet grønt lys til å bruke området til kursvirksomhet i vinter, kom det sterke reaksjoner. Både Risøy Folkehøgskole og Tvedestrand kommune fryktet privatisering av området.

Samtidig kom Arendal og Opland Turisforening på banen, og resultatet ble en ny samarbeidsavtale. Styreleder Svein Hjorth-Olsen er glad for at avtalen ble endret.

- Nå er det åpent for alle, og det tror jeg alle er glad for. Vår strategi er å sikre kystområdene for allmenheten og Lyngør, som har en strategisk viktig betydning både for folk som bor i Tvedestrand og folk som kommer langs kysten, blir nå tilrettelagt for allmenheten, sier Hjort-Olsen.

- En vinn-vinn situasjon

Administrasjonssjef i Kystverket sørøst som eier fyret, Hilde Andresen, avviser at fyret stod i fare for å bli privatisert. - Det har aldri vært snakk om noen form for privatisering, men at Redningsselskapet skal ha mulighet til å ha sin kursvirksomhet her, sier hun.

Og den muligheten får Redningselskapet fortsatt. Kursansvarlig Lars Hagen tror ikke selskapet vil tape på å dele stedet med turistforeningen.

- Vi taper ingenting vi. Dette er vinn- vinn for oss. Andre har ansvar for bygningene og vi kan fylle dem med aktivitet, sier Hagen.

Allerede neste sommer skal de gamle personalboligene på fyret åpnes opp som overnattingssted for turister. Totalt vil det bli 25 - 28 sengeplasser. Men før båtfolk og andre fyrintereserte kan bo på fyret må det gjøre en del oppussingsarbeid.