NRK Meny
Normal

Forberedt på mer lyn

Strømnettet er utsatt for lyn og torden. Agder Energi øker nå bemanninga, fordi mer bulder og brak er i vente.

Video nsps_upload_2009_7_7_15_4_0_360.jpg

I hele dag har det pågått feilretting etter at 10 000 husstander var uten strøm.

Et kraftig bygesystem kom i natt inn over Sørlandet og brakte med seg ikke mindre enn 12 000 lynnedslag på Agder.

Lynnedslag i strømnettet førte til at 10 000 abonnenter mistet strømmen i løpet av natta og i hele dag har det pågått hektisk feilretting.

Brann etter lynnedslag

Lynet slo ned og antente ei bod ved siden av ei hytte på Hille natt til tirsdag.

Foto: Privat

Nattas lynnedslag førte også til brann i Mandal og et kloakkutslipp i Søgne.

Hyppige lynnedslag skapte også søndag flere skog- og krattbranner på Sørlandet . Den største brannen i Birkenes tok mellom 500 og 700 mål skog.

Og tordenværet kan fortsette de kommende dagene.

LES: SLIK FINNER DU UT HVOR LANGT UNNA LYNET ER

Skaff deg lynavleder

– Det er enorme krefter som er ute og går. Jeg forstår godt at folk kan bli redde. Og man skal være bekymret og ta sine forholdsregler, sier administrerende direktør Svein Are Folgerø i Agder Energi Nett.

Opptatt av LYN? Se lynkartet!

Han anbefaler alle å skaffe seg lynavleder.

– Når det lyner og tordner må folk trekke ut alle elektriske apparater i huset. Vi anbefaler også hovedspenningsvern i alle hus.

Ekstra folk på jobb

Ekstramannskaper var hele tirsdag ute og rettet de mange feilene i strømnettet, som sørget for mørke hus og hytter i flere kommuner.

– Det er snakk om omfattende feil flere ulike steder. De som er berørt har blitt varslet med tekstmeldinger via mobiltelefon og vil bli holdt oppdatert utover dagen, sa informasjonsrådgiver Hanne Liv Refsnes i Agder Energi til NRK tidligere i dag.

Tirsdag morgen var 10 000 husstander uten strøm. Klokka 12.00 var tallet redusert til 2 500 og klokka 16.00 til 1 000 husstander. Da var det abonnenter i Iveland, Farsund, Lyngdal og Søgne som fremdeles manglet strømmen.

Klokka 19.00 opplyser administrerende direktør Svein Are Folgerø i Agder Energi Nett at 400 abonnenter fremdeles er uten strøm.

– Men vi regner med at de fleste vil få strømmen tilbake i løpet av kvelden.

Nå har selskapet satt inn ekstra mannskaper og forberedt seg på flere strømbrudd.

– Vi er forberdet. Vi har økt beredskapsnivået vårt og kundesenteret er også oppbemannet, sier Folgerø.

Lyn førte til brann

Bare flaks gjorde at lynnedslag ikke satte fyr på flere hytter i Mandal i natt. Kraftige lynnedslag satte nemlig fyr på ei redskapsbod på Hille og brannen kunne raskt ha spredt seg til flere hytter i nabolaget.

(Saken fortsetter under videoen)

Lynnedslag

Kjersti Imhof fikk bokstavelig talt en pangstart på dagen på hytta på Hille utenfor Mandal i dag tidlig. Et kraftig lynnedslag tre-fire meter fra hytta førte til at ei bod tok fyr og brant ned.

– Jeg har aldri vært redd for lynet før, men jeg kjenner at jeg har angst for tordenvær nå. Dette var veldig skremmende, sier Kjersti Imhof til NRK.

Hun så lynet fra senga si og er glad for at ikke hytta hennes brant ned.

Hun og flere andre naboer prøvde å slukke brannen med bøtter, men måtte gi opp. Men brannvesenet fikk kontroll over brannen før den spredte seg til de andre hyttene på neset.