Løvinnen Leia døde i en ulykke i Kristiansand Dyrepark

Den tolv år gamle løvinnen Leia døde fredag i en ulykke i Dyreparken i Kristiansand.

Kristiansand Dyrepark

Leia var en av Dyreparkens fem løver.

Foto: Kristiansand Dyrepark /

Foran noen få sjokkerte besøkende, døde løven Leia, skriver Fædrelandsvennen som omtalte saken først.

Løven skal mest sannsynlig ha satt seg fast i en striesekk med mat som var festet til en vaier. Disse er, i tillegg til å mate løvene, konstruert for å aktivisere dyrene.

– Vi ble kontaktet av noen gjester som hadde sett dette. Da vi kom bort til løven kunne det tyde på at hun hadde satt seg fast i konstruksjonen, sier Rolf-Arne Ølberg, veterinær i Dyreparken.

Mye tyder på at løven skal ha fått sirkulasjonsproblemer etter å ha hengt seg fast. Ansatte var raskt på stedet, men livet sto ikke til å redde.

– Først måtte vi få de andre løvene inn i huset, men da vi kom fram til henne og fikk kuttet vaieren var hun død, forteller Ølberg.

Rolf-Arne Ølberg

– Først og fremst er dette en kjempetrist hendelse, sier Rolf-Arne Ølberg, dyrlege ved Kristiansand Dyrepark.

Foto: Per-Kåre Sandbakk / NRK

Aldri skjedd før

Dyreparken har i 13 år brukt oppsettet hvor løvinnen døde fredag. Aldri har Dyreparken opplevd en slik dødsulykke blant løvene.

– Vi har aldri hatt problemer med dette før. For vår del er dette overraskende og først og fremst en kjempetrist hendelse, sier Ølberg.

Hvordan ulykken skal ha skjedd, er foreløpig usikker. Løvinnen er blitt obdusert i ettertid, men ingenting tyder på hun hadde noen underliggende sykdommer.

– Vi har ikke sett hele forløpet. Det er vanlig at de klorer, biter og herjer med kjøttstykket i lang tid, men det er et mysterium at hun satte seg fast i dette. Det kan være hun har klart å feste tannen inne i den ene striesekken som inneholder kjøttstykkene.

– Man kan helt sikkert være etterpåklok og finne ut om man burde gjort noe annerledes, men vi prøver alltid å ha et kritisk blikk på om noen ting kan være farlig for dyrene.

Løvene i Dyreparken

Kun fire av løvene i Dyreparken gjenstår etter dødsulykken på fredag. Hannløven Aslan er flokkens leder og far til den omkomne løvinnen Leia.

Foto: Tor Erik Schrøder / SCANPIX

– Kjempetrist hendelse

Løvinnen Leia var en av fem løver ved Dyreparken. Etter dødsulykken består flokken nå av tre løvinner og en hannløve.

– Det er uten tvil en kjempetrist hendelse for oss som jobber i Dyreparken, men spesielt for dyrepasserne som jobber med disse dyrene hver eneste dag, sier Per Arnstein Aamot, administrerende direktør i Dyreparken.

Ifølge veterinær Ølberg var den tretten år gamle løvinnen en populær løve.

– Hun var en fin løve å ha i flokken. Veldig rolig og snill, så dette var utrolig kjipt, sier Ølberg.

Aamot er usikker på hvor mange som fikk med seg hendelsen.

– Vi fikk dessverre ikke tak i de som var vitne til dette, for vi fikk det litt travelt når ulykken oppstod, men vi skulle gjerne ha fulgt dem opp, forteller Aamot.

Per Arnstein Aamot

Per Arnstein Aamot, administrerende direktør i Dyreparken.

Foto: Thomas Sommerset / NRK