– Jenter skal helst kore i bakgrunnen

I vinterferien kunne musikkinteresserte jenter bråke og breie seg ut. – Herlig å slippe fordommer, forteller jentene.

LOUD! Bandleir for jenter

I løpet av fire leirdager ble åtte jenter til to band. Bandene skrev og øvde på egne sanger som de spilte for publikum siste leirdag. Her får (f.v.) Caroline Wilson Iglebæk (16), Natalia Wdowik (15), Emma Linn Høgstøl (16) og Sara Shabaj (15) veiledning av Ask-vokalist Andrea Ettestøl.

Foto: Line Lindheim Tøresby

– Jeg spilte i et band med bare gutter. Vi skulle holde konsert og jeg spilte bass. Så kom lydmannen bort og lurte på om jeg bare prøvde bassen og hvor bassisten var, forteller Caroline Wilson Iglebæk (16).

Caroline Wilson Igløebøk og Emma Linn Høgstøl

Caroline Wilson Iglebæk og Emma Linn Høgstøl er enige om at det meste med vinterens mini-LOUD! har vært menneskene.

Foto: Line Lindheim Tøresby

I løpet av vinterferien har to band fått mulighet til å skjerme seg fra slike fordommer i fire dager på Samsen kulturhus i Kristiansand, under LOUD! bandleir for jenter. Det har ført til mye lyd og latter mellom veggene.

– Det er deilig når det bare er jenter og alle har det likt – for da kommer ikke de fordommene, sier Iglebæk.

Viktig å bråke

Ida Collett Belle er LOUD!-leder og daglig leder av AKKS Stavanger. Hun er også med i bandet Sassy Kraimspri, hvor hun synger og spiller gitar. Belle tror gamle kjønnsroller skaper hinder for jenter som vil drive med musikk.

Ida Collett Belle

Ida Collett Belle ønsker mer likestilling i musikken, og håper bransjen vil få flere kvinnelige forbilder fremover.

Foto: Line Lindheim Tøresby

– Som jente skal man være stille, flink og fin, men det er gjerne mindre om at jenter skal kunne gå å spille trommer. Det er en rar kulturell ting som enda finnes langt inne i hvordan vi ser på oss selv som kjønn.

– Gutter får lov å bråke mens jenter egentlig ikke bør gjøre det. Så da går guttene opp på scenen og jentene sitter og ser på, sier Belle.

Hun håper LOUD! kan være med på å senke terskelen for jenter, og vise dem at det ikke trenger å være perfekt.

– Det er viktig at det er tilbud hvor vi jobber mot dette, og viser at det ikke handler om å være perfekt. Det handler ikke om at man skal kunne ting med en gang. Her skal du prøve og feile og bråke og uttrykke deg selv, forteller hun.

God veiledning

– Det å se at lærerne, som også er kvinner, at de faktisk har klart det, det er viktig. Da ser vi at også vi kan klare det. Og så vet de hva vi går gjennom fordi de har vært gjennom det selv, forteller Caroline Wilson Iglebæk.

Gunn-Hilde Erstad

Gunn-Hilde Erstad ønsker flere kvinner inn i rytmisk musikk, og håper jenter i dag kan få flere forbilder og en lettere vei til å bli musiker enn frem til nå.

Foto: Line Lindheim Tøresby

Gunn-Hilde Erstad er bassist i bandet Rendezvous Point og en av arrangørene bak vinterens mini-LOUD!

– Man blir gjerne møtt med litt fordommer som jente i musikkbransjen om at man kanskje ikke er like flink. Og hvis man er flink så er det sånn "hva skjer?" eller "så flink jente du er".

– Jenter har en tendens til å kanskje trekke seg litt tilbake og ikke være så frempå og ta gitaren først. De trenger kanskje litt trygge omgivelser for å kunne utfolde seg og få prøve seg enn det gutter kanskje gjør, avslutter Erstad.