Ungdommer nektes pause og overtidsbetaling

LOs sommerpatrulje er på sin årlige runde i Vest-Agder i disse dager. – Si fra om om ugreie forhold på arbeidsplassen, er oppfordringen til ungdom.

Lars Klottrup Berge

Lars Klottrup Berge er ungdomssekretær i LO. Nå er han på sommerpatrulje i Vest-Agder.

Foto: Thomas Sommerset / NRK

LOs sommerpatrulje er denne uka i Vest-Agder for å sjekke forholdene for ungdommer i sommerjobb.

– Det generelle inntrykket er at de fleste ungdommer vi treffer er godt fornøyd med å ha fått en sommerjobb og har det greit på jobben, sier ungdomssekretær i LO, Lars Klottrup Berge.

De neste ukene besøker LOs sommerpatrulje tusenvis av bedrifter over hele landet for å undersøke forholdene for unge i jobb.

Lars klottrup Berge

Lars Klottrup Berge skal besøke mange bedrifter på Sørlandet der unge jobber nå i sommer.

Foto: Thomas Sommerset / NRK

Mangler arbeidskontrakt

Lars Klottrup Berge er en av dem som er rundt på sørlandske arbeidsplasser denne uka. Han sier de føler det er viktig at de tar den årlige rundturen for å sjekke forholdene.

– Dessverre er det slik at noen opplever at ting ikke er helt på stell. Enten at det er lovbrudd eller en følelse av at de ikke blir tatt helt på alvor, sier han.

– Det kan være alt fra en sjef som herser og kollegaer som er ubehagelige. Det vi støter på med jevne mellomrom er mangel på arbeidskontrakter, mangel på faste timelister, ansatte som nektes å ta pause, lange vakter uten overtidsbetaling og ungdom som jobber for altfor lav lønn, sier Berge.

– Tør ikke si fra

Ikke alle ungdom tør å stille krav og si fra om forhold som ikke er slik de skal være.

– Noen ungdommer er tøffe, men mange har ikke erfaringen og motet til å si fra dersom noe ureglementært finner sted, sier Berge.

– Du står svakt dersom du ikke har kontrakt. Da har du ikke bevis på hva slags avtale som er inngått. Sommervikarer uten arbeidskontrakt er også mindre villige til å si fra til sjefer og forhold på arbeidsplassen i frykt for hva som da kan skje, sier han.

På en arbeidskontrakt skal det stå hvor mye du skal tjene, hvor mye du skal jobbe og hva du skal ha for overtid.

I fjor oppdaget LOs sommerpatrulje brudd på arbeidsmiljøloven ved én av fem bedrifter.

– Det er for tidlig å si noe om forholdene i år sammenlignet med tidligere år, sier Berge.

Oppdager LO-patruljen grovere brudd, tar de kontakt med Arbeidstilsynet.

Mottatt med fest

Berge sier sommerpatruljen til LO ofte blir tatt godt i mot av arbeidsgivere når de kommer på besøk.

– På en bensinstasjon i går ble vi mottatt med boller og kaffe. De hadde nesten en personalfest da vi kom, sier han med et smil.

– Mens andre arbeidsgivere er langt mer skeptiske, legger han til.

Når LO patruljerer om sommeren, spør de om å få snakke med noen unge ansatte en-til-en. De spør om den ansatte har arbeidskontrakt, om de får overtidsbetalt og om de trives. De kommer uniformert når de besøker bedriftene.

Vanskeligere å finne jobb

Det er stor konkurranse om sommerjobber i år, og vanskeligere for unge å finne jobber i år enn i fjor, ifølge tall fra NAV. Det kan bety økt press på ungdommene.

– Det fører til et press på lønninger dersom det er mange om beinet. Men det er et sett med regler som en arbeidsgiver uansett må følge i Norge, som for eksempel at man har rett på arbeidskontrakt. Derfor er det vikig at folk sier fra om brudd på loven. Man kan for eksempel ikke få sparken på dagen, dersom ikke det er begått alvorlige forhold som tyveri på jobben eller vold, sier Berge.

Han oppfordrer ungdom til å ta kontakt med sommmerpatruljen dersom de føler noe er galt på arbeidsplassen.