Normal

Satte båt i beredskap da bekk fylte tunnelen

En lokal bekk flommet ned og stengte Flekkerøytunnelen. En passasjerbåt måtte holdes i beredskap for akutt-situasjoner på øya. – Sørlandet må ruste seg for mer sjokknedbør, sier beredskapssjefer på Sørlandet.

Flekkerøytunnelen

AVSTENGT ØY: I flere timer var Flekkerøy-folk uten veiforbindelse søndag. I nødsfall kunne ambulanser passert vannmengdene, men kommunen tok ingen sjanser.

Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix

– Det var jo ikke ekstremt mye vann, men det kom mye på samme tid. Det var nok til å stanse viktig infrastruktur som sykehus og tunnel til Flekkerøy, og det er urovekkende, sier beredskapsleder Sigurd Paulsen i Kristiansand kommune.

Innsjøen i bunnen av Flekkerøytunnelen søndag var ikke dypere enn at en ambulanse kunne passert ved krisetilfeller.

Men kommunen tok ingen sjanser.

En større ulykke på Flekkerøy - og stengt tunnel - er et skrekkscenario.

Les også:

Båter i øy-beredskap

– Vi avklarte med havna at passasjerbåten «M/S Maarten» var tilgjengelig på en times varsel. Og vi kan i nødsfall bruke både losbåten, redningsskøyta og legehelikopter, sier Paulsen.

Yngve Årøy

RISIKO: – Øybefolkning kan ikke regne med at all infrastruktur er intakt 100 prosent av tiden, sier beredskapssjef i Vest-Agder Yngve Årøy.

Foto: NRK

Situasjonen var dermed under kontroll. Men beredskapslederen trekker sine konklusjoner.

– Mer nedbør over kortere tid ligger i analysene. Dette må vi forvente. Vår jobb er å gjøre gode risikoanalyser fremover for å finne ut av hvor skader kan skje, sier Paulsen til Nrk.no.

– Risiko på øy

Kommunen er for tiden igang med en rutinemessig risiko- og sårbarhetsanalyse (Ros-analyse ) som skal være ferdig i 2016.

Der vil kraftigere nedbør få sine kapitler.

Beredskapssjef i Vest-Agder Yngve Årøy holdt seg orientert med flere etater da vannet stengte veiforbindelsen til Flekkerøy søndag ettermiddag og kveld.

Mesta bil i vann

FRA BEKKEN: Et bekkefar i nærheten av inngangen til Flekkerøytunnelen flommet over. Vegvesenet skal nå sikre at det ikke skjer igjen.

Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix

– Vi oppfattet ikke at liv og helse stod på spill. Men befolkningen på en øy kan ikke regne med at all infrastruktur er oppe og går 100 prosent av tiden. Det er risikoen ved å bo på en øy.

Årøy fastslår at helgens nedbør ikke var ekstremvær.

Les også:

Bekk på vidvanke

– Støtvis masse nedbør på kort tid er et scenario vi vil se mere av i fremtiden. Vi må sørge for at vi har pumper, rør og vannløp som kan ta seg av dette, sier fylkesberedskapssjefen.

Statens vegvesen har funnet ut at en lokal bekk på landsiden i Ytre Vågsbygd var synderen søndag.

Bekken flommet og fant enkleste vei nedover i Flekkerøytunnelen.

– Her må vi gjøre forbedringer slik at dette ikke skjer igjen, sier avdelingsleder Johan Mjaaland.