Normal

Aprildagene 1940: Løp for livet

Martin Fjeld fra Kvinesdal deltok for 75 år siden i noen av de største kampene i Sør-Norge. 9. april invaderte tyske soldater Sola flyplass – men slagene sto i Gloppedalsura og Dirdal. Der møtte tyskerne motstand. Da var kvindølen 21 år.

MG-skyttere Dirdal april 1940

Bildet er fra Dirdal i april 1940.

Foto: Ukjent fotograf

For 75 år siden dro Martin Fjeld og hans far for å melde seg til tjeneste på norsk side. Martin var hjemme i Kvinesdal etter å ha undervist som befal på vinter-rekruttskole, men hadde fått beskjed om å melde seg dersom det skjedde noe.

De var på vei til Madlamoen, men den militærleiren hadde tyskerne allerede tatt. De endte opp på Sviland hvor en bataljon med soldater ble satt opp.

Fjeld endte i Dirdal, en nabodal til Gloppedalsura hvor en bataljon fra Østlandet skulle stoppe tyskerne.

Mariekjeks

Fjeld som nå er 96 år gammel, husker godt da han havnet mellom sine egne soldater og tyskerne. Han fant ut at soldatene han ledet trengte en liten oppmuntring, så han dro ned til den lokale butikken i Dirdal. Der ble de overrasket av tyskere, men de oppdaget ikke Fjeld som gjemte seg.

Martin Fjeld

Martin og broren Asbjørn Fjeld overlevde krigen. Fjeld var utdannet på mitraljøse og befal. Han ledet et lag i en tropp som var en del av forsvarslinja i Rogaland under okkupasjonsdagene.

Foto: Lars Eie / NRK

– Vi hadde mitraljøse på andre siden av fjorden og de skjøt mot tyskerne som søkte dekning bak en betongfender. Jeg så bataljonssjefen og fire til fem soldater fra staben som snek seg bak tyskerne som lå foran meg. De ble skutt, forteller Fjeld.

Kvindølen var redd og turde ikke gå tilbake til de norske soldatene før senere på kvelden.

– Jeg hadde med meg Mariekjeks tilbake til guttene. Det glemmer jeg aldri, sier Fjeld.

Så pilotene

I nesten to uker holdt de stand i Dirdal ved Frafjord og Gloppedalsura hvor de største slagene skjedde.

Fjeld satt i stillinger med mitraljøsen høyt oppe i dalsiden og der han kunne se pilotene i de tyske Messerschmitt-flyene som passerte lavere enn han.

Tyske fly kom alltid fra nord og skjøt mot sør. Nordmennene fikk beskjed om å ikke skyte tilbake.

En gang da han var i dalen så han fly som kom mot han og pepret bakken med kuler.

– Jeg tro flyverne så oss på bakken. En gang måtte jeg ta hundremeteren da flyene skjøt etter meg. Jeg fikk kastet meg nærme en låvebro og da smalt det, minnes Fjeld.

I fengsel

De norske styrkene måtte etter hvert gi opp kampene i Rogaland. Mange bodde på Jæren og dro hjem. Men Fjeld hadde ikke muligheter til det og overga seg til tyskerne. Han havnet i fengsel i et par uker.

Faren ble arrestert av Gestapo da tyskerne rullet opp den hemmelige militære organisasjonen til major Laudal på Sørlandet. Flere ble skutt, men faren ble sendt til konsentrasjonsleir hvor han døde i 1944.

– Jeg fikk snakket med pappa før de sendte ham til Grini. Da sa jeg at jeg skulle ta vare på familien, forteller Fjeld.