NRK Meny
Normal

Lokalpolitiker kontrollert ti av ti ganger

Abdullahi Mohamed Alason stiller spørsmål ved hvorfor han blir stoppet hver gang han går gjennom sikkerhetskontrollen på Kjevik. Tilfeldig, sier flyplassjefen.

Abdullahi Mohammed Alason

Abdullahi Mohammed Alason reiser mye i jobben. De siste gangene er han stanset hver gang i sikkerhetskontrollen.

Foto: Terje Sellevold / NRK

– Etter å ha blitt stanset mange ganger, begynte jeg å telle. Regnskapet viser at jeg ble stanset ti av ti ganger. Det synes jeg er et imponerende resultat, sier Alason til NRK.no.

Lokalpolitikeren fra Kristiansand er bystyrerepresentant for Arbeiderpartiet og reiser mye i jobben som rådgiver i Integrerings- og mangfoldsdirektoratet. Han har lenge stusset på hvorfor han blir stanset så ofte. Derfor førte han loggbok.

Sikkerhetskontroll flyplass

Alason forteller at han ble stanset ti av ti ganger i sikkerhetskontrollen på Kjevik. Han stiller seg spørsmål ved hvorfor det skjer.

Foto: Ane Lindahl / NRK

Ikke rasistisk motivert

– Hver gang blir det begrunnet med tilfeldig kontroll. Men når man alltid blir stanset, spør man seg; Hva gjør meg så populær og attraktiv for vekterne? sier han.

Ap-politikeren kommer opprinnelig fra Somalia. Men han har ingen formening om at bakgrunn og hudfarge har motivert kontrollørene.

– Jeg er glad for at sikkerheten ivaretas selv om det er kjedelig å bli stanset. Men jeg stiller spørsmål ved hvorfor akkurat jeg blir stanset hver gang. Det får jeg ikke svar på. Det irriterer meg, sier Alason.

– Helt tilfeldig

Lufthavnsjef ved Kristiansand lufthavn Kjevik, Thomas Langeland, sier utvelgelsen av kandidater skjer på bakgrunn av to forhold. Enten fordi metalldetektoren slår ut, eller fordi man blir tilfeldig utvalgt av en datamaskin.

– Det er en viss prosentandel av dem som passerer som blir tatt ut til etterkontroll. Det skjer helt tilfeldig, sier Langeland.

Han opplyser samtidig at flyplassen fra tid til annen får klager fra passasjerer.

– I forrige uke var det en svenske som mente han ble kontrollert litt for ofte, sier lufthavnsjefen.

– Gjør ikke forskjell

Langeland sier han selv opplever å bli kontrollert oftere enn andre reisende.

Thomas Langeland

Lufthavnsjef Thomas Langeland sier utvelgelsen i sikkerhetskontrollen skjer helt tilfeldig. Han forteller at han selv har en tendens til å bli stanset oftere enn andre.

Foto: Svein Sundsdal / NRK

– Det er ikke noe nytt det Alason forteller. Jeg har ikke opplevd å bli kontrollert ti av ti ganger, men kanskje åtte av ti ganger. Og jeg er lufthavnsjef med ansvar for sikkerheten på Kjevik. Vi gjør ikke forskjell på folk, understreker han.

– Men har vekterne frihet til å velge enkeltpersoner?

– Ja, i prinsippet, men jeg vil ikke tillegge dem slike hensikter. Langt ifra. Det oppstår raskt kø i sikkerhetskontrollen, og alle er opptatt av å ta den unna så fort som mulig, sier Langeland.