NRK Meny
Normal

Kutt i lokalaviser: – Gjelder folk som har blødd for drakta i 40 år

Lindesnes avis i Mandal må redusere antallet ansatte med ni årsverk. Også mediehuset Lister i Farsund reduserer virksomheten med ni årsverk.

Avisene Lindesnes og Lister som begge er eid av Meidehuset Fædrelandsvennen, mister ni åresver hver, og enda flere mister jobben. Det ble klart i dag. I Lindesnes oppleves situasjonen som urettferdig av både ansatte og lesere.

De ansatte i Lindesnes avis har nå tre uker på å vurdere om de takker ja til en økonomisk sluttpakke.

Lindesnes stengt

Lindesnes avis stengte i dag under allmøtet.

Foto: Liv Eva Welhaven Løchen / NRK
Fridtjof Nygaard

Redaktør Fridtjof Nygaard informerte de ansatte om kuttene på et allmøte i dag.

Foto: Liv Eva Welhaven Løchen / NRK

Redaktør i Lindesnes avis, Fridtjof Nygaard, informerte de ansatte om kuttene i avisen på et møte i ettermiddag.

– Lindesnes avis reduserer med ni årsverk. Å informere staben om det er tøft. Det angår folk som har blødd for drakta i 40 år. Samtidig skal vi bygge et nytt lag som gjør at vi forhåpentligvis leverer på et så høyt nivå som mulig i 2015. Og det har jeg stor tror på at vi får til, sier Nygaard til NRK.

– En nyhetsredaktør og to journalister forsvinner fra redaksjonen. Hvordan vil leserne merke dette?

– Minst mulig. Vi forflytter en del sjefsfunksjoner over til journalistisk produksjon. Det håper jeg går bra, sier han.

– Hvordan opplever de ansatte i redaksjonen disse kuttene?

– Det må du spørre redaksjonen om. Men min følelse er at de merker det, sier Nygaard.

I sin helhet blir Lindesnes redusert fra 23,5 til 14,5 årsverk, melder avisen onsdag.

Konsernet krever innstramming

Nedskjæringene i avisen Lindesnes skjer fordi avisen er en del av konsernet Fædrelandsvennen og dermed må stramme inn og redusere antallet ansatte, ifølge redaktøren.

– Omleggingen som kommer nå er som følge av at vi er en del av Fædrelandsvennen-konsernet. Lindesnes går bra, sier Nygaard.

Organisasjonskart Lindesnes etter nedbemanning

Slik ser organisasjonskartet ut i Lindesnes etter kuttene.

Foto: Liv Eva Welhaven Løchen / NRK

Han legger til at sviktende salg av papiraviser i fremtiden også vil føre til problemer for avisen og at man med denne omleggingen ønsker å være bedre rustet til det som måtte komme av forandringer i forhold til papiravisen.

– Papirfall i løpet av kort tid kommer også til å påføre oss inntektstap. Og det skor vi oss for, sier han.

Nygaard sier det er både fordeler og ulemper ved å være en del av Fædrelandsvennen-konsernet.

– Det er en stor fordel å være i et konsern som gir oss teknologiske løsninger for å være best. Ulempen er at når andre deler av konsernet taper penger, så er vi en del av den samme kaka, sier han.

De ansatte i avisen har nå en frist på tre uker til å bestemme seg om de frivillig ønsker å ta en økonomisk sluttpakke og forlate avisen.

– Etter det foregår innplassering og det nye laget for 2015 tas ut, sier Nygaard.

– Føles urettferdig

Malin Helen Jørgensen

Nestleder i redaksjonsklubben, Malin Helen Jørgensen, sier det er skuffelse som preger de ansatte i avisen.

Foto: Liv Eva Welhaven Løchen / NRK

Nestleder i redaksjonsklubben, Malin Helen Jørgensen, sier de ansatte er skuffet etter dagens møte.

– Det oppleves veldig urettferdig at noen av våre ansatte skal gå og det er vi sterkt imot i redaksjonsklubben. Vi har ingen å miste, sier Jørgensen.

Hun sier de ansatte frykter at kuttene vil føre til at avisproduktet blir dårligere i fremtiden.

– Vi frykter at en nedbemanning vil påvirke produktet vi leverer, og at avisen vil bli dårligere. Vi var forberedt på kuttene, men det er tungt når vi står midt i det. Kvaliteten på journalistikken vil bli dårligere og vi frykter at vi ikke vil klare å oppfylle samfunnsoppdraget og være en vaktbikkje i lokalsamfunnet, sier hun.

– Lindesnes avis går bra økonomisk og likevel rammes dere av kutt. Hvordan føles det?

– Det føles urettferdig når vi leverer bra og har en solid økonomi at vi må ta støyten i konsernet, sier Jørgensen.

Stemningen er nærmest lamslått i avisen

Bjørn Hoel, klubbleder mediehuset Lister

Lister 24 kutter også

Harald Jacobsen

Administrerende direktør i Fædrelandsvennen Harald Jacobsen forstår at de ansatte er skuffet.

Foto: Per-Kåre Sandbakk / NRK

Også mediehuset Lister i Farsund reduserer virksomheten med ni årsverk. Det utgjør 40 prosent av dagens stab, opplyser mediehuset.

Det er Fædrelandsvennen som også eier avisen i Farsund og kuttene vil berøre 13 ansatte, ifølge de tillitsvalgte i avisen.

– Vi har hatt styremøte i Lister eller Farsunds Avis og Lindesnes avis og besluttet en ny organisasjonsmodell for de to avisene. Det innebærer ganske kraftige bemanningskutt i begge avisene og det er aldri en god melding å være med på å gi.

Det sier styreleder i mediehuset Lister og administrerende direktør i mediehuset Fædrelandsvennen, Harald Jacobsen, til NRK.

– Hva tenker du om kuttene?

– Det er tøffe beskjeder å få for de ansatte og tøffe beskjeder å ta imot. Men jeg synes at de tillitsvalgte som har vært med i styret har hatt en fornuftig og konstruktiv dialog og i stor grad forstår situasjonen, sier Jacobsen.

Avviser at de små må ta støyten

Jacobsen sier at det er helt nødvendig at lokalavisene nå kutter for å være godt rustet til å møte en mediefremtid som ser alt annet enn lys ut for papiravisene.

– Flere ansatte i avisen Lindesnes føler det er urettferdig at de må kutte når avisen går med økonomisk overskudd. Hva tenker du om det?

– Vi har hatt sviktende overskudd over lengre tid i Lindesnes. Situasjonen i mediebransjen er veldig tøff og vi må gjøre kraftige grep nå for å være godt rustet til en ytterligere inntektssvikt i årene som kommer. Så forhåpentligvis gjør vi noe nå slik at vi klarer oss gjennom de to-tre neste årene.

– Enkelte vil kanskje hevde at de små lokalavisene som eies av Fædrelandsvennen må ta støyten for at det går dårlig i Fædrelandsvennen. Er det slik?

– Nei, det stemmer ikke. Dette er en utvikling i mediebransjen som gjelder alle aviser. Det treffer riksaviser først, så regionavisene, også kommer det til lokalavisene. Også lokalavisene merker dette og vil merke mer etter hvert som tiden går, sier Jacobsen.

– Svært dramatisk

Klubbleder i Lister, Bjørn Hoel, sier kuttene i avisen oppfattes som svært dramatiske.

– Det er en svært dramatisk nedbemanning på gang. Ni årsverk skal kuttes og til sammen 13 personer må gå av en stab på rundt 30, sier Hoel.

Han sier stemningen er dyster blant de ansatte.

– Stemningen er nærmest lamslått i avisen, sier han.

Mediehuset Lister går med økonomisk underskudd, ifølge Hoel.

– Og vi sliter med annonseinntektene vi også, avslutter klubblederen.

Avisene Lindesnes og Lister som begge er eid av Meidehuset Fædrelandsvennen, mister ni åresver hver, og enda flere mister jobben. Det ble klart i dag. I Lindesnes oppleves situasjonen som urettferdig av både ansatte og lesere.