Livsfarlige ved uforsiktig bruk

Folks "uforsiktige omgang med ild" i og nær skog får store konsekvenser i det tørre været. Brannvesenet setter et spesielt varsko ved bruk av engangsgrill i naturen.

Video 8ec985fe-429f-4dd5-aad4-cae6cddb149f.jpg

Brannmannskaper demonstrerer faren ved engangsgriller.

Den store skogbrannen i Flekkefjord i helgen ble startet av et lite bål. Brannen i Flekkefjord i påska ble også startet av det brannsjefen i kommunen beskrev som "uforsiktig omgang med ild".

Søndag sørget bruk av en engangsgrill trolig for at det brøt ut skogbrann i Trøgstad i Østfold.

– Helt uforsvarlig

Onsdag demonstrerte brannvesenet i Mandal risikoen ved uforsiktig bruk av engangsgrill når klimaet er så tørt (se videoen over!).

Og resultatet er slående - bare 24 minutter etter at grillen ble tent opp hadde det tørre gresset rundt begynt å ta fyr.

Engangsgrill brannfare

Brannmennene hadde med seg utstyr til å slokke flammene under demonstrasjonen. Det er det nok ikke alle som tenker på.

Foto: Per-Kåre Sandbakk / NRK

– Det er helt uforsvarlig å bruke det (engangsgrill, red. anm.) ute i naturen så tørt som det er nå, sier brannsjef Jon Inge Aasen i Brannvesenet Sør IKS til NRK.

– Det står i bruksanvisningen at den ikke skal brukes i nærheten av brennbart materiale, og det sier egentlig alt. En kan ikke bruke den ute i naturen, med lyng og kratt som kan ta fyr, sier brannsjefen.

Video Krattbrann på Strai

VIDEO: Onsdag brøt det ut brann i skogen på Strai i Kristiansand.

Gnisten kan fly langt

Og man er ikke nødt til å sitte i selve gresset å grille for at flammene kan få fatale konsekvenser. Ved god hjelp av vind sprer gnisten, og de eventuelle flammene, seg raskt.

– Vi har hatt folk som har tent opp grillen - plassert den på gunstig plass med bart fjell under, så har det ført til skogbranner. En liten glo som rett og slett har blitt ført med vind og kommet ut i tørt gress, sa Jan Røilid ved Kristiansandregionen brann og redning til NRK i går.

– Det er så tørt og brannen løper av sted før noen har mulighet til å slukke den, legger Aasen til.

Og da må brannvesenet i aksjon.

Ikke bare å kaste

Etter at grillingen er ferdig holder grillene fortsatt såpass høy temperatur at de langt fra er ufarlige.

Utrykningsleder Trygve Gundersen i Brannvesenet Sør IKS forteller at engangsgrillenes temperatur etter at de er ferdigbrukt tilsvarer at de kan brukes til grilling etter at de er kastet.

– Du kan ta grillen rett ut av søppeldunken og sette den på bakken og begynne å grille. Så varmt har det vært, sier Gundersen.

Video Slik slukker du skogbrann

VIDEO: Slik hindrer du skogbrann.