NRK Meny
Normal

Liten trompet skal redde 17. mai

Det er ingen nyhet at korpsene sliter med rekruttering. Men i Grimstad kan de nå ha funnet en løsning på dette problemet. Der har to korps doblet medlemstallet på kort tid etter at de tok i bruk såkalte pocket-trompeter.

Trompetundervisning i Grimstad
Foto: Miriam Grov / NRK

Pocket-trompet

Gina Elisabeth Bjelland og Matias Wilhelmsen smører lommetrompetene sine.

Foto: Miriam Grov / NRK

– En pockettrompet er en fullverdig trompet som er laget for å passe små barnehender. De er lette å holde, og å bære med seg til skolen, sier dirigent og lærer ved kulturskolen, Tore Heuer.

Han har reist rundt mellom de ulike skolene i Grimstad i halvannet år og lært fjerdeklassinger som ønsker det, å spille på de små instrumentene.

Doblet antallet i to korps

Målet med prosjektet er å øke rekrutteringen til korpsene, og dermed sørge for god stemning i fremtidige 17. mai-tog.

– Det har vi allerede lykkes med, sier Heuer fornøyd.

Begge de to første korpsene i Grimstad der prosjektet har blitt prøvd ut, har nemlig fått doblet medlemstallet på kort tid.

– Det er ikke mer enn dette som skal til for å snu trenden, sier musikklæreren.

Hør fjerdeklassingenes versjon av «Lisa gikk til skolen» her:

– Gir mestringsfølelse

– Dette handler om synliggjøring, og å gjøre barna oppmerksomme på at det faktisk går an. Hvis de synes det er moro å spille pocket-trompet, begynner de kanskje å spille på ordentlig etter hvert, sier Heuer.

Rita Hirsum Lystad

Presidenten i Norges Musikkorps Forbund, Rita Hirsum Lystad, er begeistret for prosjektet i Grimstad.

Foto: Jon Gimmingsrud / NRK

Den nyvalgte presidenten i Norges Musikkorps Forbund, Rita Hirsum Lystad, er begeistret for opplegget i Grimstad:

– Jeg blir veldig glad når jeg hører dette. Det jeg tror at man har klart å lykkes med, er mestringsfølelsen til barna. Det å få et instrument i hånda, og klare å spille noe sammen, gjør det spennende og morsomt for dem.

Mister aspirantene

Men selv om de i Grimstad og musikkorps andre steder i landet, klarer å snu trenden og øke antall aspiranter, sliter mange korps fortsatt med å få barna til å bli værende.

– Vi rekrutterer cirka 10.000 nye aspiranter hvert år. Men utfordringen vi har er at vi ikke holder på dem lenge nok, sier forbundspresidenten.

De fleste begynner i korps i ni-tiårsalderen, men mange slutter etter 13 måneder. Nylig bikket antall medlemmer i Norges Musikkorps Forbund under 60.000.

– Det er første gang at det har skjedd. Men det er mye annet som skjer for disse ungene våre rundt om i landet, sier Rita Hirsum Lystad.