Normal

Trafikkskadd etter veidebatt på NRK: – Dette er løfter jeg har hørt gang på gang

Asbjørn Olaussen fikk livet snudd på hodet etter en trafikkulykke på E18 for 15 år siden. Etter kveldens veidebatt mener han politikerne nok en gang kommer med tomme løfter.

Asbjørn Olaussen

Asbjørn Olaussen mener politikerne fra Sørlandet nok en gang kommer med tomme løfter om utbedring av veiene.

Foto: Line Oftedal Pedersen/NRK

Åse Michaelsen

Åse Michaelsen, stortingsrepresentant for Fremskrittspartiet i Vest-Agder.

Foto: Svein Sundsdal / NRK

Kveldens politiske debatt foregikk ved Brennåsen like ved E39 i Sogndalen der NRK-journalist Siv Kristin Sællmann, utfordret fire sørlandspolitikere på veiutbygging.

Strekningen på E39 vest for Kristiansand er en svært ulykkesbelastet strekning med mange dødsulykker de siste årene.

– Dette er ikke holdbart lenger

Under veidebatten var det liten uenighet om at vei er en viktig sak, også inn mot det kommende stortingsvalget.

  • Se hele tv-debatten med Åse Michaelsen (Frp), Hans Fredrik Grøvan (KrF), Tor Jørgen Tjørhom (Sp) og Issufou Koanda (SV) lenger nede i artikkelen.

Åse Michaelsen, førstekandidat for Fremskrittspartiet i Vest-Agder, vil blant annet bruke 30 milliarder på veiutbygging de neste årene.

– Å bygge vei er en investering. Norge er ikke et fattig land. Investerer man i bedre veier i Norge er det noe som kommer alle til gode, sier Michaelsen.

Tidligere yrkessjåfør, Asbjørn Olaussen, sitter i rullestol etter en trafikkulykke på gamle E18 ved Rannekleiv i Arendal for 15 år siden. Han har liten tro på at veisituasjonen blir bedre med det første.

– Nei, det gjør jeg dessverre ikke. Dette er løfter jeg har hørt gang på gang. Jeg har ikke tro på det politikerne sier i det hele tatt. Nå må det gjøres noe slik at det ikke bare blir prat. Dette er ikke holdbart lenger, sier en fortvilet Olaussen til NRK i etterkant av debatten.

– Både sønnen min og flere av kollegene mine lever på veiene. Hver eneste dag tenker jeg på det som kan skje med dem, sier Olaussen.

Frp, KrF,Sp og SV diskuterer veipolitikk. Debattleder er Siv Kristin Sællmann

VIDEO: Se veidebatten med Åse Michaelsen (Frp), Hans Fredrik Grøvan (KrF), Tor Jørgen Tjørhom (Sp), Issufou Koanda (SV).

Michaelsen: – Politikerne må gi fra seg mer av makten

Frp-politiker, Åse Michaelsen, sa også under debatten at hun mener politikerne i større grad må gi fra seg makten når det gjelder veiutredning.

– Det er viktig at politikerne setter rammene, men vi må gi fra oss litt av makten. Fagetatene som har kompetanse på vei må komme mer på banen, sier hun.

– Når det blir bestemt at man skal bygge en vei et sted må pengene bevilges med en gang. Nasjonal transportplan betyr ikke nødvendigvis at vi får penger, det er kun løfter, sier hun.

– For lite offensive

Flere løfter om ny og bedre vei til tross – Olaussen er lite imponert og mener politikerne er for lite offensive i veidebatten.

– Vi hører hele tiden om hvor mye det koster å bygge nye veier, men det er ingen som snakker om hvor mye de kan spare ved at det bygges ordentlige veier, sier Olaussen, som mener man kan spare samfunnet for mange penger ved å få ned tallet på ulykker.

– Hvis man begynner å snakke om de store utgiftene samfunnet har med folk som blir skadet i trafikken, kan man snakke om formidable summer som kan spares, mener han.

Olaussen, som selv har fått erfare de dramatiske konsekvensene en trafikkulykke kan få, blir svært opprørt over det han mener er tomme løfter fra politikerne.

– Det er forferdelig trist å sitte og høre på slike lovord når jeg har opplevd det jeg ha opplevd. Jeg har ingen tro på at situasjonen på veiene kommer til å bedre seg noe særlig etter årets stortingsvalg, sier han.

Den eine miste dottera i trafikkulykke, den andre hamna i rullestol. Berre flaks gjorde at den tredje overlevde trafikkulykke. No krev dei at politikarane rustar opp farlege vegar.

VIDEO: Sjå korleis trafikkulykker har prega liva til Gunnar Hunsbedt (f.v.), Jan Egil Omdal og Asbjørn Olaussen.