Liten interesse i næringslivet for rektorvalg ved UiA

Fem personer kjemper om å bli ny rektor ved Universitetet i Agder. I dag skulle de møte næringslivet, men svært få næringslivsledere møtte opp.

Anita Dietrichson og Kristin Dale

Rektorkandidat Kristin Dale (t.h.) sammen med administrerende direktør i Næringsforeningen i kristiansandsregionen, Anita Dietrichson.

Foto: Elisabeth Sandve / NRK

Kristin Dale er dosent ved Institutt for Økonomi ved UiA og er en av fem som kjemper om å bli ny rektor ved universitetet.

Hun hadde sett frem til å møte representanter for næringslivet i dag og snakke om samarbeid og utfordringer mellom universitetet og næringsliv.

Hun innrømmer at hun hadde håpet på et litt bedre oppmøte.

– Det hadde vært hyggelig med flere, men det kan jo være flere grunner til at de ikke kommer. Det kan jo være at en del av næringslivet ikke ser UiA som så sentral, fordi en del av tjenesteytende næring ikke bruker så mye forskning og høyere utdannet arbeidskraft, sier hun.

– Men er ikke det et tankekors at næringslivet ikke ser på UiA som så viktig at man ønsker å møte dem som kan bli universitetets neste rektor?

– Jo, men akkurat nå har de oljerelaterte virksomhetene et meget viktig arbeid på gang i en vanskelig og krevende situasjon med stort fall i oljeprisene. Det gjør jo at de har veldig mye arbeid å ta fatt på hos seg selv. Så jeg kan unnskylde de en del for det. Men jeg tror jo at næringslivet generelt burde være mye mer interessert i universitetet, sier Dale.

Litt skuffet

Administrerende direktør i Næringsforeningen i Kristiansandsregionen, Anita Dietrichson, er litt skuffet over at ikke flere medlemmer i foreningen fant veien til frokostmøtet med rektorkandidatene.

– Jeg er jo litt skuffet for jeg tenker at vi burde hatt mange flere på dette møtet. Nå er vi riktignok cirka 20 personer, men i forrige uke hadde vi både 50 og 70 mennesker på frokostmøtene, sier hun.

Dietrichson tror det er mye å hente på et bedre forhold mellom næringslivet og universitetet.

– Jeg tror det er mye å gå på når det gjelder relasjoner og samarbeid mellom næringslivet og akademia. Jeg tror faktisk ikke at universitetet er godt nok kjent i næringslivet og man vet for lite om hvordan man kan jobbe sammen. Men det finnes noen unntak. I Grimstad har vi jo teknologistudier og der er næringslivet inne i bildet, sier hun.

– Blir du litt provosert av at dine medlemmer i foreningen ikke dukker opp på dette møtet i dag?

– Nei, det gjør jeg ikke, men det sier meg noe om at vi har en jobb å gjøre. Kompetanse er veldig viktig i vår region, og hvis den utviklingen skal fortsette, så må både næringslivet, det offentlige og akademia jobbe mye bedre sammen, sier avslutter Dietrichson.