Kald vinter gir liten hummer-avkastning

Klekkingen til Norges eneste planlagte hummer-reservat på Flekkerøya har foreløpig ikke gitt avkastning som forventet.
Årsaken er den kalde vinteren vi hadde i år, sier Frode Andersen i samvirkelaget Flekkerøy Hummer.

Frode Andersen

Frode Andersen i samvirkelaget Flekkerøy Hummer sier hummer-klekkingen ikke har vært så bra som de håpet på. Mye av grunnen er den kalde vinteren i år.

Foto: Kjell Pedersen / NRK

– Det har ikke vært så bra som vi hadde håpet på. Vi har fått færre hummere tilbake, men det skyldes den kalde vinteren vi har hatt i år. Vi vet nå at kulde påvirker rognhummer i mye større grad enn det vi var klar over, sier Andersen.

– Kulde påvirker rognhummer

Det vakte oppsikt og debatt da en gruppe hobby- og kystfiskere i fjor lanserte planer om havbeite for hummer i et område mellom Oksøy fyr og Flekkerøya utenfor Kristiansand.

Les også:

Over et hundre personer vil kjøpe andelsbrev for 4.000 kroner per stykk hvis man får konsesjon til å drive hummer-reservatet. Det vi gi dem rett til å fiske inntil 20 hummer årlig i reservatet.

Hummersamvirkelaget har midlertidig tillatelse til å sette ut hummeryngel, og har også rett til å fange rognhummer. I år fikk man ut skuffende få yngler, sier Andersen.

Omstridt

– Vi fikk ut cirka 1000 yngel og i tillegg holder vi nå på å sette tilbake den rognhummeren som var oppe til klekking på Tjeldbergodden, forteller han.

Hummerprosjektet ligger i et av de beste hummerområdene utenfor Kristiansand. Det har vært omstridt og flere hevder andelshaverne privatiserer havbunnen med sitt prosjekt.

Hobby- og kystfiskerne har forventninger til at det planlagte hummer-reservatet skal gi helårsarbeid til et par fiskere.

– Må kunne fiske hele året

– Hvis vi skal leve av dette må vi kunne fiske hele året og eksportere hele tiden, ikke bare en sesong slik det er med hummerfiske. Skal vi kunne eksportere til Europa må vi ha jevnlig fiske, mener han.

Les også:

Går alt etter planene, vil hummer fra Flekkerøya bli eksportert til Europa om få år.

– Nå er det fem år til hummeren er stor nok til å fiske på og i løpet av de årene vil nok se om dette var vellykket eller ikke. Men vi har tro på det, vi ser for eksempel at Orknøyene er store på hummer. De setter jo 60.000 yngel i året og eksporterer til og med til Norge, sier han.

Søknaden om konsesjon for å drive hummer-reservat utenfor Flekkerøya skal ut på høring de nærmeste dagene. Det vil ta flere måneder før søknaden er avgjort.