NRK Meny
Normal

– Han fikk fullstendig sjokk da han skjønte det var amfetamin

Forsvarer, Christine Hamborgstrøm, sier litaueren (47) trodde han fraktet GBL til Norge da han ble tatt med flytende amfetamin.

Flytende amfetamin

Ifølge litauerens forklaring trodde han stoffet han fraktet til Norge var GBL (se faktaboks). De fem flaskene inneholdt imidlertid fem liter flytende amfetaminolje.

Foto: Politiet

Forsvarer Christine Hamborgstrøm

47-åringens forsvarer, Christine Hamborgstrøm, sier klienten ikke erkjenner straffskyld i henhold til siktelsen. I avhør har han hevdet at han trodde han fraktet GBL til Norge.

Foto: NRK

– Han fikk fullstendig sjokk da han i avhør ble kjent med analyseresultatet fra Kripos. Min klient trodde han hadde med seg GBL (se faktaboks) til Norge, og visste ikke at det var et ulovlig stoff, sier Christine Hamborgstrøm til NRK.

Det var 14. februar i år at litaueren (47) ble stanset etter å ha kjørt i land fra danskebåten Superspeed i Kristiansand. Sveiset inn i et hemmelig rom ved bensintanken, fant tollerne sju flasker.

I to mindre flasker ble det funnet 100 gram cannabis, mens det i fem flasker var totalt fem liter amfetaminolje. Det flytende amfetaminet kan utvinnes til omkring 20 kilo amfetamin i pulverform.

Endret forklaring

Først nektet mannen enhver befatning med beslaget. Men i senere avhør ble han konfrontert med Kripos' analyseresultater. Da endret han forklaring, og ga etterforskerne flere opplysninger.

– Oppdragsgiveren opplyste at det var GBL han skulle frakte til Norge. GBL er et lovlig stoff i mange europeiske land og kan kjøpes fritt. Det brukes blant annet til rengjøring i industrien, sier Hamborgstrøm.

I Norge har GBL havnet på narkotikalisten fordi det flytende stoffet brukes til produksjon av det narkotiske partydopet GHB. (Se faktaboks)

Avsnittsleder for organisert kriminalitet i Agder politidistrikt, Leif Vagle, sier mannen har opplyst i det siste avhøret at han mottok flaskene et sted mellom Litauen og Polen. Politiet har ikke klart å avdekke verken mottakerledd eller bakmenn i saken.

Skulle kreve inn gjeld

Forsvarer Hamborgstrøm sier klienten ikke vet hvem som er oppdragsgiver.

– Han vet ingenting om hvem som har iscenesatt oppdraget, han fikk jobben via en bekjent, sier hun.

Da mannen ble stanset av tollerne i Kristiansand, oppga han først at han skulle treffe en person i Kristiansand. Oppdraget var blant annet å kreve inn gjeld fra en person som skyldte penger.

Men i løpet av samtalen med tollerne, ble mannen usikker og nevnte flere norske byen han hadde tenkt å besøke.

Ifølge forsvarer Hamborgstrøm skal GPS-en til mannen ha vært innstilt på et bestemmelsessted nær Voss i Hordaland.

La lokk på saken

Mannen har sittet i varetekt siden 17. februar i år. Han ble først fengslet med såkalt isolasjon og har i senere tid begjært seg løslatt. Straffesaken mot ham kommer opp til høsten.

Politiet har siden starten lagt lokk på saken slik at det ikke har vært mulig for pressen å få innsyn.

Politiet er ikke kjent med om mannen tidligere er straffet i hjemlandet. Det finnes ikke dokumentasjon på at han tidligere har vært i Norge. Ifølge forsvareren har 47-åringen kone og barn i Litauen og lever til vanlig et normalt familieliv i hjemlandet.