Gjør kortfilm-suksess i USA

Med sin kortfilm «The Last Piper» har Iain Forbes fra Lillesand utmerket seg internasjonalt. Kortfilmen har til nå blitt vist på festivaler i USA, Skottland og Russland.

Lillesanderen Iain Forbes har utmerket seg med kortfilmen «The Lasts Piper». Filmen har blitt vist på flere internasjonale kortfilmfestivaler og handler om den siste sekkepipespilleren i verden. Filmen er spilt inn i Eggum i Lofoten.

THE LAST PIPER (Foto: Sondre Sandbakken).

Iain Forbes

23 år gamle Iain Forbes fra Lillesand har gjort det stort med sin eksamensfilm 'The Last Piper'.

Foto: Rebecca Trondsen / NRK
The Last Piper

Handlingen i filmen utspiller seg i Lofoten i Nordland. Her hovedpersonen i filmen.

Foto: Sondre Sandbakken

23 år gamle Iain Forbes er opprinnelig fra Skottland, men har bodd store deler av sitt liv i Lillesand. Med sin eksamensfilm fra Nordland kunst -og filmfagskole, har han til nå fått stor suksess.

Filmet i Lofoten

Filmen «The Last Piper» handler om den siste sekkepipespilleren i verden og ble spilt inn på tettstedet Eggum i Lofoten.

– Hovedpersonen har reist til Nordland for å prøve å unnslippe de som ønsker å ødelegge sekkepipen for godt. Basert på en gammel myte håper han å finne et sted der sekkepipen kan bli bevart en gang for alle, forteller den unge regissøren til NRK.

  • Øverst i nettsaken kan du se et lite utdrag fra kortfilmen

Filmen har blitt vist på flere internasjonale kortfilmfestivaler, blant annet i Skottland og i USA.

– Det er kjempe gøy at filmen når ut til publikum i så forskjellige land. Den ble også vist i Russland, forteller han.

Født i Skottland

Filmen har også blitt vist den norske studentfilmfestivalen. Men spesielt stas er det at sekkepipefilmen har fått oppmerksomhet i Skottland.

Forbes er nemlig født i Inverness i Skottland.

– Jeg er jo halvt skotsk så fascinasjonen for sekkepiper har vært sentral gjennom hele oppveksten. Faren min spilte det hjemme av og til og jeg prøvde i en periode å lære det på ungdomsskolen uten særlig suksess, forteller han.

Interessen for skriving har fulgt 23-åringen fra han var liten. Da Forbes var 15 år gammel gav han ut en bok på engelsk. Men han skjønte tidlig at det var film han ville jobbe med og ikke bøker.

– Fortsatt rom for forbedring

Manuset til «The Last Piper» begynte han å skrive på i januar i år. 7. juni var den klar for premiere.

– Det har vært en veldig intens periode, sier han.

Er du fornøyd med det endelige resultatet?

– Når man er inne i en så intens prosess er det alltid ting man i ettertid tenker at man kunne jobbet mer med. Det er fortsatt rom for forbedring, men alt i alt er jeg egentlig veldig fornøyd, sier han og legger til at han har fått mange positive tilbakemeldinger fra publikum.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

– Noen mener den burde vært mer humoristisk

The Last Piper

'The Last Piper' handler om den siste sekkepipespilleren i verden.

Foto: Sondre Sandbakken

Men Forbes innrømmer likevel at filmen og dens konsept til tider har blitt tatt imot med litt blanda kritikk.

– Filmen varierer mellom komedie og seriøsitet og det er det enkelte som har sagt at de synes er utfordrende. I Norge er det for eksempel enkelte som mener filmen kanskje burde inneholdt mer humor, mens andre tilbakemeldinger går på ønsker om at filmen var mer seriøs, forteller 23-åringen.

Forbes er nå i gang med en ny kortfilm.

23-åringen har tidligere uttalt til Lillesands-posten at handlingen skal legges til en skjærgård et sted på Sørlandet.

Håper på å lage spillefilm

Til NRK vil ikke den unge regissøren røpe så veldig mye mer enn det.

– Det eneste jeg vil si nå er at sjangeren mest sannsynlig kommer til å være dystopisk science fiction og at det blir en kjærlighetshistorie. Handlingen kommer mest sannsynlig til å utspille seg på en holme, forteller han.

Hva fremtiden vil bringe for den unge filmentusiasten vites ikke. Men sørlendingen har klare mål for hva han ønsker å oppnå.

– Om 15 år håper jeg at jeg har laget min første spillefilm og at jeg har begynt å tjene nok slik at jeg kan leve av filminteressen. Det viktigste for meg er at jeg ikke gir meg, sier han.

Med seg i produksjonstemaet til kortfilmen «The Last Piper» var også to andre sørlendinger, Nora Grindstein Svalheim som var produksjonsleder og Mats Christian Rude Halvorssen som var produksjonsdesigner.

Iain Forbes

Forbes fattet tidlig interesse for skriving og allerede da han var 15 år gav han ut en bok på engelsk. Likevel er det film han aller helst ønsker å jobbe med.

Foto: Rebecca Trondsen / NRK

Siste nytt fra NRK Sørlandet

Her trenger du ikke betale for tøy

Her trenger du ikke betale for tøy