Vil ha shopping sju dager i uka

Denne sommeren kan turister i Lillesand få handle sju dager i uka - dersom Fylkesmannen sier ja. Men om det blir «god butikk» er ikke butikkeierne enige om.

Handlegate Lillesand

I dag var det stille, men i fellesferien yrer det av turister i handlegatene i Lillesand. Da bør det kunne shoppes hver dag hele uka, mener kommunen.

Foto: Benedicte Goa Ludvigsen / NRK

Esben Gundersen

Esben Gundersen i Lillesand kommune mener det er mer penger å tjene på turistene gjennom søndagsåpne butikker.

Foto: Benedicte Goa Ludvigsen / NRK

Innbyggertallet i sørlandsbyen mangedobles i sommermånedene, og Esben Gundersen i Lillesand kommune har stor tro på at søndagsåpne butikker vil være bra for næringslivet.

– Vi tror det er 30.000 turister her og at Lillesand by kan bestå av 40.000 mennesker fire uker i året. Det er ikke en normal kapasitet på butikkene i den perioden så å få utvidet med en dag til i uka tror vi får stor betydning, sier Gundersen.

– Kan tjene mer på turistene

Et smutthull i loven gir «turiststeder» dispensasjon til å ha søndagsåpne butikker

Esben Gundersen, som er prosjektleder for den nye sentrumsplanen i Lillesand kommune, har sendt søknaden til Fylkesmannen i Aust-Agder, hvor kommunen ber om status som typisk turiststed.

Det innebærer at butikkene kan holde åpent også på søndager i sommerferien. Noe han mener vil gi en god vekst i omsetningen.

– Vi omsetter for nesten 100 millioner kroner ekstra i byen de ukene og hvis vi kan få det til å bli 120 millioner – så vil det være et fantastisk tall.


– Det betyr så mye for de handelsdrivende i Lillesand og ikke minst at vi skal kunne gi et tilbud til alle turistene som er her om sommeren, sier Gundersen.

«God butikk» - eller ikke

Jeanine Johansen

Butikkeier Jeanine Johansen tror turistene vil kjøpe blomster på søndager i fellesferien.

Foto: Benedicte Goa Ludvigsen / NRK
Stine Hestad

Å holde åpent søndager er ikke lukrativt, sier Stine Hestad. Hun driver parfymeri i Lillesand.

Foto: Benedicte Goa Ludvigsen / NRK

Jeanine Johansen, som eier butikken Lillesand Blomster, er blant dem som gjerne vil holde åpent på søndager i fellesferien.

– Jeg tror det blir veldig koselig. Det er klart at vi har mer omsetning på sommeren enn andre butikker inne i landet. Vi ligger nær sjøen og alle hyttene, sier hun.

Men ikke alle de næringsdrivende i byen synes sju dagers arbeidsuke er en god ide. Stine Hestad driver Parfymelle Iris litt lenger oppe i byen, hun har liten tro på at det er noe å tjene på å holde søndagsåpent.

– For det første er det fryktelig kostbart å holde åpent og da må man gjerne jobbe selv. En dag i uka må vi ha fri – rett og slett.

Men går du ikke da glipp av store penger?

– Nei, det tror jeg ikke. Vi har prøvd selv i julen å ha åpent på søndager. Det er ikke lukrativt – ikke en plass, dessverre. Nei det har jeg ingen tro på, sier Hestad.

– Kan bli gøy for firmaet

Søknaden er nå til behandling hos Fylkesmannen, og i Lillesand er det mange som håper de vil få et raskt svar.

Leder av Handelsstandsforeningen, Trine Rønnevig, har allerede forberedt seg på at det vil bli lite fri i sommer.

– Det betyr at jeg skal på jobb sju dager i uka i sommer. Rent egoistisk for min egen del er det ikke noe gøy, men jeg har et firma som jeg tenker det kanskje kan bli gøy for. Så får jeg heller ta en lang ferie i august, sier Rønnevig.