NRK Meny
Normal

– Markedet er veldig bra

Fritidsbåtsalget kan doblet i år. Grimstad Bådsenter har allerede 100 båter i bestilling. Bransjen tror derimot ikke på «salgsboom» i hele landet.

I Grimstad opplever de nå en dobling av båtsalget i forhold til i fjor.

daglig leder i Grimstad Bådsenter Anders Topland

Daglig leder i Grimstad Bådsenter Anders Topland ser lyst på årets båtsesong. De har allerede fått bestilling på 100 båter.

Foto: Odd Rømteland / NRK

– Markedet er veldig bra. I år skal vi levere dobbelt så mange båter som i fjor, sier daglig leder i Grimstad Bådsenter Anders Topland.

Grimstad Bådsenter, som er Norges største båtforhandler, har så langt en bestilling på 100 båter som skal leveres før sesongen.

– På riktig spor

Administrerende direktør i bransjeorganisasjonen Norboat Erlend Prytz sier at det ligger svært godt an også ellers i landet.

– Vi opplever at det går bedre med båtsalget. Vi vet at været betyr mye. Så lenge det holder seg fint, ser det bra ut. Vi er absolutt på riktig spor i den norske fritidsbåtbransjen, sier han.

Prytz anslår at det i år vil bli solgt mellom 7.000 og 8.000 nye båter her i landet. Men han sier samtidig at Grimstad Bådsenter skiller seg ut.

– Jeg synes en dobling i antall båter høres veldig mye ut. På Sørlandet, og spesielt Grimstad Bådsenter, er de veldig flinke. Det skal jeg ikke legge skjul på. De er også i et segment som gjør det klart best nå, nemlig små og mellomstore familiebåter, sier Prytz.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Grimstad Bådsenter

På Grimstad Bådsenter ligger de an til en dobling av båtsalget i år.

Foto: Odd Rømteland / NRK

Velger mindre båter

På Grimstad Bådsenter har de også merket at tendensen er at flere og flere velger mindre båter.

– Vi selger flest båter mellom 16 og 24 fot. Men dette har vært en dreining i markedet. For bare fem, seks år siden leverte vi veldig mye båter på rundt 35 fot, sier Topland.

Han ser også en endring ved at flere og flere kjøper aluminiumsbåter og ikke plast.

Grimstad Bådsenter

Norboat tror forhandlere andre steder i landet vil slite med å selge like mange båter som på Sørlandet.

Foto: Odd Rømteland / NRK

– Aluminiumsbåtene har kommet som et tillegg og selger mer enn tidligere. Plast vil alltid bestå og det er fortsatt det vi selger mest av, men mange kjøper aluminiumsbåter som de for eksempel kan ha på hytta. Disse båtene kan ligge ute mye lenger, sier han.

Ikke dobling resten av landet

Tendensen rundt type båt er den samme i hele landet. Men Norboat tror forhandlere andre steder i landet vil slite med å selge like mange båter som på Sørlandet.

– Jeg tror ikke på noen dobling på landsbasis i år. Jeg håper at vi klarer en økning på mellom to og tre prosent i forhold til i fjor. Vi tror ikke på noen «boom», og ønsker heller ikke dette. Vi ønsker at økningen i båtsalget skal skje på en rolig og fornuftig måte, sier Prytz.

Været spiller også en stor rolle for båtsalget. En større rolle enn man tidligere har trodd, ifølge Prytz.

– Folk bruker båten selv om det er dårlig vær, men veldig mye mindre. Det så vi veldig tydelig i fjor. Da sommeren endelig kom i juli, økte også båtsalget.