Lever fortsatt isolert: – Kan ikke risikere smak- og luktesansen

Mens resten av samfunnet er i gang med gjenåpning, lever fortsatt familien Bertelsen under et strengt smittevernregime. Å bli smittet av korona kan bety slutten på karrieren.

Madelaine Bertelsen

FORSIKTIG: Madelaine Berthelsen lever av smak- og luktesansen. Derfor gjør hun alt hun kan for å ikke bli utsatt for koronasmitte.

Foto: Anders Hustveit Gerhardsen / NRK

Denne artikkelen er over en måned gammel, og kan inneholde utdaterte råd fra myndighetene angående koronasmitten.

Hold deg oppdatert i NRKs oversikt, eller gjennom FHIs nettsider.

– Vi kommer sannsynligvis til å dø av alkoholforgiftning lenge før noe virus kan ta knekken på oss, men vi har veldig lyst til å være yrkesaktive så lenge som mulig, forklarer en lattermild Jon Bertelsen.

Han og datteren jobber med å lage brennevin, og siden pandemien brøt ut har den store frykten vært å miste deres viktigste verktøy, nemlig smak og luktesans.

De lever av å smake og lukte på de edle dråpene.

– Det tar en halv mannsalder å lære det vi skal lære. Jeg er elev på 25. året, forteller 50-åringen fra Grimstad.

Jon Berthelsen

Ifølge Jon er topptrent smak- og luktesans avgjørende når man skal lage godt brennevin.

Foto: Anders Hustveit Gerhardsen / NRK

Jobber på kveldstid

Forskere har funnet ut at luktesansen svekkes av koronaviruset. Det vil hverken Jon eller datteren risikere. Løsningen ble derfor å kjøre et knallhard smittevernregime.

– Det er ikke et alternativ å utsette seg for virus. Det kan jo ende yrkeslivet, sier Jon.

For å sikre at de ikke utsettes for smitte, har hele familien lagt om hverdagen.

– Vi er langt unna albuehilsing.

Det er mye hjemmekontor, færre handleturer og så godt som ingen sosialisering utenfor familien.

– Vi har også gått over til det som kalles fleksitid, som i praksis betyr bare ugunstig arbeidstid, sier Jon.

Han og datteren Madelaine besøker bare laboratoriet på kveldstid og i helger, lenge etter det har vært noen andre der.

– Helger er jo tryggest, for da er det minimum seks timer siden noen var der sist, forteller Madelaine.

Madelaine og Jon Bertelsen

Madelaine og Jon Bertelsen har brukt mange år på å trene opp lukt- og smakssansen.

Foto: Anders Hustveit Gerhardsen / NRK

Har innført alenetid

Selv om familien har hatt mange gode stunder det siste året, er det ikke alltid like greit å leve sånn.

– Det er ikke bare bare å være rundt familien hele tiden, så vi har funnet hvert vårt hjørne av huset som vi kan rømme til, forteller Jon.

– Vi har innført «siesta». Det er alenetid, legger Madelaine til.

Hun sier det har vært tøft å ikke treffe venner, og lengter etter en normal hverdag.

– Jeg gleder meg til festivaler, konserter, kino og alle disse festlige tingene. Det å kunne stå skulder ved skulder uten at det er noe problem.

Og akkurat hvor lenge det er til hun og resten av familien kan det, er fortsatt uvisst.

– Det blir når det ikke er smitte. Så lenge det er det så kan vi ikke, sier far.

Mer om koronaviruset

Status Norge

Sist oppdatert: 17.10.2021
2 591
Smittede siste 7 dager
95
Innlagte
884
Døde
4 190 626
Vaksinerte