Lettet og glad Maria Due

Glade latino-rytmer, 60-tallslyd og sanger om kjærlighet på SørlandsScenen på NRK P1 onsdag ettermiddag. Der er Maria Due fra Lillesand musikkgjesten.

Maria Due

Maria Due er ute med sin andre plate.

Foto: Janne Aateigen / NRK

Det hele begynte i bryggerhuset hjemme på gården til foreldrene i Høvåg i Lillesand for et par år siden. Der satt Maria Due med gitaren og klimpret frem melodier til sin nye plate. Hennes første CD kom for tre og et halvt år siden og ble godt mottatt av kritikerne og av publikum. Når plate nummer to allerede har fått flere femmere på terningen av anmelderne, er det en glad og lettet Maria Due som besøker SørlandsScenen.

Ting tar tid

– Det har tatt lang tid å få plata ferdig, forteller Maria Due.

– Jeg har vært mitt eget plateselskap denne gangen og har fått stor respekt for hvor mye arbeid som ligger bak en utgivelse. Jeg føler det som om jeg har vært gravid i sytten måneder, og nå er det godt å få den ut. Og når anmelderne liker den så godt, så føles det enda bedre, smiler hun.

Plata er spilt inn i Bergen hos stjerneprodusent H.P. (Hans Petter) Gundersen. Han falt pladask for musikken til Maria og hentet inn musikere han syntes passet til musikken hennes

– Det begynte med noen latino-musikere og vi eksperimenterte oss frem til et uttrykk som passer musikken min. Etter hvert fylte Hans Petter på med musikere han ville ha med i produksjonen. Det ble en ganske særegen sak og jeg syntes det er blitt en kul enhet som henger godt sammen, beskriver Maria.

Engelsk og fransk

Maria Due skriver tekster på både engelsk og fransk. På spørsmål om hva sangene handler om svarer hun:

-Jeg har vært mer opptatt av tekstene denne gangen og har prøvd å skrive om noe annet enn kjærlighet, men det går ikke så bra. Jeg begynner vel å skrive tekster når det er noen paradokser i og valg det handler om i livet. Jeg starter alltid med melodien, finner en stemning i den og så skriver jeg en historie som kler stemningen. Men det ender med kjærlighet – og kjærlighet, ler Maria Due.

-Jeg skriver jo i en pop-musikktradisjon. Det er det mest naturlige for meg. Jeg er også glad i den franske musikktradisjonen fra 60-tallet. Hvis jeg noen gang skal skrive på norsk må jeg sette meg ned og fokusere litt. Det kan godt være jeg vil gjøre det en gang også, sier hun.

Maria Due

Maria Due er glad for gode anmeldelser.

Foto: Janne Aateigen / NRK

Blir likt i Europa

Maria Due har spilt en god del konserter med de nye sangene sine allerede. Både alene med gitaren og med fullt band. Hun føler seg godt mottatt, både hjemme og ute i Europa.

– Det er noe med meg og kontinentet, smiler hun. – Jeg ble veldig godt mottatt i Spania. Der reiste jeg med produsenten min og to musikere og det var en spesielt positiv opplevelse. Moskva var også en god opplevelse, legger hun til.

Plata heter «Past Potential Future Lover» og tittelmelodien handler selvfølgelig om kjærlighet.

– Jeg forteller om en som i fortiden var en fremtidig kjæreste. Og i sangen handler det om at han nå vil møtes, sier Maria Due hemmelighetsfullt.

Om NRK Sørlandets musikkanmelder føyer seg inn i rekken av kritikere som hyller Maria Dues musikk med store ord og høy poengsum, hører du i Musikksnakk torsdag ettermiddag mellom klokken halv fem og fem.