Hopp til innhold

Gikk fra fengselscella til Kirkens Bymisjon

Leif Ronny Marthinsen har tilbrakt fem av de siste 13 årene i fengsel. Etter at han ble løslatt i januar har han viet tiden til Kirkens Bymisjon. Drømmen er å jobbe med ettervern.

Leif Ronny Langaas Marthinsen

Leif Ronny Langaas Marthinsen (t.h.) har blitt hjulpet av og jobbet hos Kirkens Bymisjon i Arendal dette året. Her er han utenfor lokalene sammen med andre brukere og frivillige. Leif Ronny slet tidligere med stor sosial angst, men har blitt mye bedre.

Foto: Pål Tegnander / NRK

– Jeg havnet i fengsel første gang som 21-åring. Siden har jeg vært inn og ut av fengsel seks ganger, sier Leif Ronny Langaas Marthinsen (34) fra Arendal.

Han har slitt med rusmisbruk og kriminalitet i flere år. 12. januar ble han løslatt for sjette gang. De fem andre gangene, gikk det ikke bra. Denne gangen har det gjort det.

– Livet mitt er fint nå. Helt annerledes enn det var før. Jeg har fått tilbake tilliten fra familien min og er mer til stede i hverdagen, sier han fornøyd.

Søndag skal han gå med bøsse for TV-aksjonen. Pengene går til Kirkens Bymisjon, en organisasjon som har betydd mye etter at han ble løslatt.

Leif Ronny Langaas Marthinsen

Leif Ronny har tilbrakt fem av de siste 13 årene i fengsel. Nå er drømmen å jobbe med ettervern. Han mener det er altfor lett å bli overlatt til seg selv når man løslates. Her er han fotografert i Arendal sentrum.

Foto: Pål Tegnander / NRK

Skeptisk i starten

Nå jobber han for Kirkens Bymisjon i Arendal to dager i uka. Drømmen er å jobbe med ettervern. Han mener det bør være mer fokus på tiden etter løslatelse.

– Det er skummelt å komme ut i samfunnet igjen. Du står der med en søppelsekk med tingene dine og to hundrelapper i kontanter. For mange er løsningen å låne sofaen til en narkoman. Da er veien kort tilbake igjen, sier han.

Da arendalitten slapp ut ble fengselspresten med han ned til Kirkens Bymisjon etter få dager. Han ble kjent med organisasjonen, fikk hjelp og siden har det gått bedre uke for uke. 34-åringen var litt skeptisk i begynnelsen, men det gikk fort over.

– De var så utrolig hyggelige. Jeg husker at jeg tenkte at jeg ikke måtte skuffe dem, sier han og ler.

Hadde hetta over hodet

Anne Marit Haslund, prosjektleder for psykisk helse hos Kirkens Bymisjon i Arendal, minnes det første møtet med Leif Ronny slik:

– Han kom inn i rommet med hetta godt trukket ned over hodet. Angsten lyste ut av øynene, og han hadde en pose full av regninger med seg. Han hadde ingen jobb og kjente på stor skam.

De to fikk raskt god kjemi. Kreditorer ble kontaktet, og de la en plan for tiden framover. Leif Ronny har blant annet jobbet i snekkerverkstedet, vært med på å opprette et sjakkhjørne, lest til sertifikatet og jobbet med å veilede ungdommer som er inne på arbeidsplikt fra NAV.

Anne Marit Haslund

Anne Marit Haslund, prosjektleder for psykisk helse hos Kirkens Bymisjon, er imponert over det Leif Ronny har fått til det siste året. – Jeg heier veldig på han. Han ønsket endring selv, og det er det viktigste, sier hun.

Foto: Privat

Les: Skamfull og uønsket: Slik er det å bo på gata

Skal være bøssebærer

– Han har rett og slett blitt en altmuligmann for oss. Jeg heier veldig på Leif Ronny. Han er den modigste jeg kjenner, sier Haslund.

Søndag er begge bøssebærere for årets TV-aksjon.

Leif Ronny synes det er flott å gå rundt med bøssa for Kirkens Bymisjon.

– All hjelpen og støtten jeg har fått der har betydd utrolig mye. Det er derfor fint å samle inn penger for dem, sier han.

Leif Ronny Langaas Marthinsen 2

Stadig vekk møter Leif Ronny kjente fra fengselet og fra den kriminelle fortiden. Han tar seg alltid tid til å snakke med dem og føler at mange heier på ham. I tillegg til jobben hos Kirkens Bymisjon har han fått seg en en annen jobb. Nå er målet å klare seg uten hjelp fra NAV.

Foto: Pål Tegnander / NRK

Siste nytt fra NRK Sørlandet

null
Spiller nå
Hvem er NRKs nye ekspert? 00:45
Neste

Økonomistatus

Strømpris i dag

Inkludert avgifter

Billigst kl. 03 1,36 kr
Dyrest kl. 08 1,96 kr

Strømkostnader nå

  • Steke pizza 0,6 kr 25 min.
  • Dusje 5,7 kr 10 min. / 100 liter vann
  • Vaske klær 0,7 kr En vask
  • Varmeovn 1,4 kr 1000w, en time

Styringsrenta i prosent

Høyere styringsrente betyr økte utgifter dersom en har boliglån

Økte matpriser

Hvor mye matprisene har økt det siste året, sammenlighet med lønnsutvikling

  • Matvarer Feb 2023 – feb 2024
    + 6,3 %
  • Lønnsutvikling Anslag for 2024
    + 5 %