Lei uønskede telefonkonferanser

Telefonkunder i Farsund har i flere måneder kunnet høre hverandres telefonsamtaler. Trolig har en ødelagt kabel fra krigens dager ført til i overkant intimt naboskap.

Kåre Frøytland

Dersom Kåre Frøytland ringer en av naboene, ender det opp med telefonkonferanse i nabolaget.

Foto: Mari-Ann Albrektsen / NRK

– Det var naboen som ringte meg og sa at når jeg ringte ut og det kom telefoner til meg, så kom nummeret opp i hans display på telefonen, sier Kåre Frøytland.

Tele-trøbbel

Frøytland bor i nabolaget på Ore og Vestre Hauge på Lista i Farsund, som i lang tid har kunnet lytte til hverandres telefonsamtaler, dersom de har ønsket.

Når det har blitt ringt med mobil til en fasttelefon i nabolaget, har også naboenes fasttelefoner kimet, skriver Farsunds Avis.

– Dette har da foregått siden februar. Jeg synes det begynner å bli litt lenge nå, at de ikke kan utbedre det, sier Frøytland, som selv ikke har fasttelefon.

Ordknappe samtaler

I frykt for nysgjerrige naboer har han lært seg til å være kort i telefonen.

– Jeg har fattet meg kort og sagt at om det er noe spesielt, så får vi ta det når vi kommer hjem. Jeg har ikke noe hemmelig å snakke om, men det er aldri noe hyggelig når noe sånt skjer, sier Lista-beboeren.

Han er kritisk til Telenor, som ifølge Frøytland har vært forsiktig med å sende ut informasjon om trøbbelet.

– Defekt kabel

Ifølge Telenor gjelder feilen minst et titalls kunder. Informasjonssjef Per Arild Meling i telefirmaet sier til NRK at feilen er funnet.

– Dette er en gammel blykabel som ble lagt under krigen. Det som nok har skjedd her, er at det har trengt vann inn i den. Da blir det på en måte et overslag mellom kablene som er inni denne blykabelen, forklarer Meling.

– Det har forårsaket at når den ene har prøvd å ringe med mobilen til et fasttelefon-nummer, så har det praktisk talt kommet inn til naboen hver eneste gang han har ringt til fasttelefonen, sier Meling.

Han garanterer at det nå blir ny kabel til det rammede nabolaget.

– De skal slippe å få telefoner de ikke ønsker å få, lover Meling.

Hør mer om teletullet i radioreportasjen: