Hopp til innhold

Omstridt lege får ikke lenger operere: – Nå kom det noen tårer

Legen ved Sørlandet sykehus som skal granskes av helsetilsynet skal ikke lenger utføre operasjoner. Det har ledelsen ved sykehuset bestemt.

Finn Åge Olsen

Finn Åge Olsen fra Lyngdal er et av ofrene for legens mange feiloperasjoner. Han er lettet over at legen nå ikke lenger får lov til å operere.

Foto: Per-Kåre Sandbakk / NRK

– Nå kom det noen tårer her. Det datt en stor stein. Det var godt. Det er helt topp at han ikke får lov å ødelegge flere, sier feilopererte Finn Åge Olsen. Han måtte amputere beinet etter at legen opererte han.

NRK har denne uka skrevet flere saker om en lege ved sykehuset i Kristiansand som skal granskes av helsetilsynet etter flere alvorlige feiloperasjoner.

I dag ble det kjent at legen nå tas av alle planlagte operasjoner. Det har ledelsen ved sykehuset bestemt.

– Jeg synes det er en riktig avgjørelse. Jeg vil ikke si noe utover det, sier assisterende fylkeslege i Agder, Aud Garmann Askevold. Det er hun som har bedt helsetilsynet granske.

Finn Åge Olsen

Finn Åge Olsen fra Lyngdal er et av ofrene for legens mange feiloperasjoner. Han er lettet over at legen nå ikke lenger får lov til å operere.

Foto: Per-Kåre Sandbakk / NRK

Tatt ut av turnus

– Vi ser nå at befolkningen er bekymret for pasientsikkerheten. Vi tar konsekvensen av den bekymring vi nå ser og har allerede tatt han ut av kommende vakter. Nå opererer han ikke lenger pasienter, opplyser Nina Mevold, direktør ved Sørlandet sykehus Kristiansand.

Legen er involvert i sju tilsynssaker med lovbrudd de siste årene.

Til tross for at helsetilsynet skulle granske han, lot likevel Sørlandet sykehus legen operere ved ortopedisk avdeling i Kristiansand. Han begynte for et år siden på speisaliseringen i ortopedi, etter å ha jobbet elleve år uten å være ortoped i Flekkefjord.

– Vi tok han ut av planlagte operasjoner i går som et strakstiltak, forteller Mevold.

Ledelsen skal nå gjøre en vurdering av hvilke oppgaver han skal gjøre i den perioden fram til de får en konklusjon fra helsetilsynet.

Hvorfor nå?

Hvorfor valgte dere å gjøre dette nå?

– Vi gjør en kontinuerlig vurdering av forsvarligheten knyttet til denne legen. Men vi tar bekymringen i befolkningen for pasientsikkerheten veldig på alvor. Vi har en historie her også som vi tar innover oss.

Det har vært hektisk på sykehuset siden NRK brakte saken om at legen granskes:

– Vi har hatt flere møter i går og i dag. Allerede i går tok vi han som et strakstiltak ut av alle planlagte operasjoner, opplyser Mevold.

Det er alvorlige tilsynssaker og vi har tidligere beklaget veldig de komplikasjonene og det som har skjedd knyttet til disse avvikssakene. Og dette tar vi veldig på alvor.

– Det er en lettelse

Tidligere denne uka skrev NRK om Åse Løkken Vegge (61) som var frisk, men endte med hofteprotese og droppfot etter en feiloperasjon utført av denne legen ved sykehuset i Flekkefjord.

Hun er nå lettet. 61-åringen mener det var på på høy tid at legen ble tatt ut av tjeneste.

– Det var på tide. Det er en lettelse fordi det er nok av pasienter som er skadet.

– Jeg kan ikke skjønne de kan forsvare at han har vært der så lenge som han har vært. Det var en i hån mot dem han har skadet at han fikk fortsette, sier hun.

Hun fortsetter:

– Det som er ekkelt er at hvis ikke media hadde tatt fatt i saken, kan man vel anta at legen bare ville fortsette. Det skjer ikke noe før media tar tak i det, og det er fryktelig skummelt.

Åse Løkken Vegge

Åse Løkken Vegge (61) var frisk, og skulle aldri vært operert. I dag sliter hun med å gå.

Foto: Per-Kåre Sandbakk / NRK

Tips oss

Hei!

Jeg har skrevet flere saker om feiloperasjoner ved sykehusene i Flekkefjord og Kristiansand. Har du innspill eller tips om historier jeg bør se nærmere på? Skriv til meg her: