NRK Meny
Normal

Lav kronekurs demper krisa

Eksportindustrien på Sørlandet gleder seg over lav kronekurs. For noen bidrar det til å dempe konsekvensene av fallende oljepris.

Elkem Solar

Elkem Solar er en av Eyde-nettverkets medlemsbedrifter og setter stor pris på lav kronekurs.

Foto: NRK

Trond Madsen

Rådgiver Trond Madsen i NHO i Agder.

Foto: Svein Sundsdal/NRK

– Industri og norsk næringsliv styrker sin konkurransekraft sammenlignet med utenlandske aktører. Fallet i kronekursen, spesielt i forhold til dollaren, har dempet noen av skadene vi har sett av fallende oljepris.

Det sier Trond Madsen, som er rådgiver i NHO i Agder.

Stort sett eksport

Lars Petter Maltby, som er administrerende direktør på Saint Gobain i Lillesand og styreleder i Eyde-nettverket, sier lav kronekurs er positive nyheter.

Samlet omsetter medlemsbedriftene i Eyde-nettverket for 10 milliarder kroner i året. Og med en stor andel eksport betyr kronekursen mye for bedriftene.

– Medlemsbedriftene i Eyde-nettverket har i snitt 85 prosent eksport, så lav kronekurs betyr vesentlig på bunnlinja for mange av disse bedriftene.

– Mange av bedriftene har også høy import av råvarer i fremmed valuta, men netto er dette veldig positivt for alle eksportbedrifter. Man blir mer konkurransedyktig i det globale markedet, sier Maltby.

Lars Petter Maltby, adm dir. Saint-Gobain Lillesand

Lars Petter Maltby, administrerende direktør på Saint Gobain.

Foto: Erik Wiig-Andersen / NRK

Styrelederen i Eyde-nettverket sier kronekursen slår positivt ut for det meste av næringslivet i landsdelen.

– Ja, det er det som kjennetegner mye av industrien på Sørlandet, den er eksportrettet. Vi er helt avhengig av hva som skjer utenfor Norge, så valuta er en veldig viktig for oss.

Flere turister

Trond Madsen i NHO sier lav kronekurs også er bra for andre deler av deler av næringslivet i landsdelen.

– Det er ikke tvil om at reiselivsnæringen vil tjene på dette. Det blir dyrere for nordmenn å reie utenlands og det blir billigere for utlendinger å legge ferien sin til Norge.