Her er Norges ukjente Oscar-vinner

Lars Erik Eriksen lot seg inspirere av Ringenes Herre på gutterommet. Sist uke kunne han smykke seg med en Oscar for spesialeffekter i filmen Blade Runner 2049.

Lars Erik Eriksen med Oscar-statuetten

Lars Erik Eriksen fra Kristiansand ble interessert i film i 12 års alderen. Sist uke fikk filmen Blade Runner 2049 Oscar for beste spesialeffekter. Her er Eriksen fotografert på arbeidsplassen Framestore i Montreal i Canada med den gjeve hedersbevisningen.

Foto: Privat

– Du får en vanvittig stolthetsfølelse når de leser opp vinneren. Å vinne en Oscar har jeg drømt om mange ganger som liten, det var helt klart en guttedrøm, sier Lars Erik Eriksen (28).

NRK snakker med kristiansanderen på telefon fra Montreal i Canada hvor han jobber som avdelingsleder i effektselskapet Framestore.

28-åringen må riktignok dele den gjeve statuetten med flere. Totalt var de en gruppe på 175 personer som jobbet med filmeffektene til science fiction-filmen Blade Runner 2049 som sist søndag vant Oscar i kategorien "Best Visual Effects".

Filmen som er en oppfølger til kultklassikeren fra 1982, har blant annet Harrison Ford og Ryan Gosling i hovedrollene. Les anmeldelse av filmen og intervju med Ford og Gosling.

Blade Runner 2049

Den kanadiske skuespilleren Ryan Gosling har en av hovedrollene i science fiction-filmen Blade Runner 2049.

Foto: ©2017 ALCON ENTERTAINMENT, LLC., WARNER BROS. ENTERTAINMENT INC. ALL RIGHTS RESERVED. IMAGE COURTESY

Likte å være i en annen verden

Lars Erik Eriksen forteller at alle som jobbet med filmen var samlet til fest i kontorlokalene under Oscar-utdelingen. Å få en slik hedersbevisning betyr mye.

– Det er slike ting du jobber for, og har et lite håp om at skal skje. For selskapet er det selvsagt god markedsføring, sier Eriksen som er oppvokst på Justvik i Kristiansand.

Film-interessen startet på slutten av barneskolen. Ringenes Herre var en stor inspirasjon og 28-åringen studerte alle «bakomfilmene» nøye.

– Jeg gikk på ungdomsskolen da den kom. Det var fascinerende å tenke på hvor mye jobb som lå bak 2,5 time med film, og jeg ble veldig inspirert, sier han.

Han likte å være i en annen verden og laget mange egne filmer, blant annet en Bonanza-parodi og flere cowboy og indianerfilmer.

– Jeg løp mye rundt i skogen på Justvik med sverd, pil og bue og kameraet på slep. Det er godt at flesteparten av disse filmene ikke eksisterer lenger, sier Eriksen og ler.

Blade Runner kollegaer

Lars Erik Eriksen er avdelingsleder for denne gjengen hos Framestore. De er noen av dem som vant den gjeve Oscar-statuetten sist søndag.

Foto: Privat

Vunnet Oscar før

Filmer som derimot eksisterer, og som han har vært involvert i, er blant annet Paddington 1 og 2, Sherlock Holmes 2, 47 Ronin, Age of Tomorrow og Robocop.

Eriksen startet å jobbe for Framestore rett etter at utdanningen ved Arts University Bournemouth i England var ferdig. Han og flere medstudenter jobbet da med spesialeffektene til filmen Gravity som mottok Oscar i 2014. Med andre ord er det andre gang kristiansanderen er involvert i hedersbevisningen.

– Hva drømmer du om nå?

– Å stå på scenen å ta imot Oscar selv en dag. For å oppnå det må jeg få hovedansvaret for effektene for en hel film. Også drømmer jeg om å få et større filmmiljø hjemme i Norge, sier Lars Erik Eriksen.

Blade Runner 2049

I filmen oppdager LAPD-offiseren K (Ryan Gosling) en forferdelig hemmelighet som truer det som er igjen av det amerikanske samfunnet etter at økosystemet mer eller mindre har kollapset.

Foto: ©2017 ALCON ENTERTAINMENT, LLC., WARNER BROS. ENTERTAINMENT INC. ALL RIGHTS RESERVED. IMAGE COURTESY