NRK Meny
Normal

Lettkjøpte politikere?

Folkeaksjonen mot Gullknapp mener man får lov til det meste om man bare har penger.

Flystripa på Gullknapp

Flystripa på Gullknapp i Froland.

Foto: Sundsdal, Svein / Svein Sundsdal/NRK

Folkeaksjonen mot Gullknapp flyplass i Froland og Nidelva Padleklubb sammenligner flyplassutbygginga med kampen for bevaring av Kilandsfallene.

I et helsides debattinnlegg i dagens Agderposten, skriver motstanderne at det i begge tilfellene er Arendals Fossekompani som tar seg til rette og nærmest kjøper politikerne.

NETT-RADIO: LAR POLITIKERNE SEG "KJØPE" AV NÆRINGSLIVET?

- Som vanlig mennesker ser vi at når sterke næringslivsgiganter sier hopp, så hopper 80 prosent av lokalpolitikerne rett opp, sier Ole Gunnar Selås, leder i Nidelva Padleklubb.

- Med en sånn politisk håndtering, så mener vi at det er fare for at en del viktige sider ikke får den nødvendige oppmerksomheten, sier Selås.

- Går i U-landsfella

Han er nabo til Gullknapp og er redd naturen blir taperen når flyplassen og industriområdet utvikles.

"Froland går i U-landsfella og gir bort sine framtidige naturressurser og miljøprofil for glassperler og glanspapir." skriver Selås, sammen med Torgeir Terjesen i folkeaksjonen mot storflyplass på Gullknapp, i debattinnlegget i avisa.

- Arendals Fossekompani bør kanskje være litt mer selvkritiske på et tidlig tidspunkt i prosessen. De bør tørre å belyse de problemstillingene som ofte alle andre ser. Det innebærer blant annet at de må være ydmyke nok til å lytte til de menneskene som er berørt av inngrepet, sier Selås.

Hjelper å protestere

Froland kommune ville for noen år tilbake gi Arendals Fossekompani lov til å legge Kilandsfallene i rør, etter først å ha vært imot utbygginga. Men Miljøverndepartementet avgjorde til slutt at de ikke fikk lov.

Selås mener gaver og lovnader fra næringslivet ofte fører til at det får bygge ut områder som politikerne tidligere har sagt nei til.

- Har du nok penger å ta av og stiller et spørsmål flere ganger er det stor sannsynlighet for at du får lov til slutt. Legger du ved en million kroner hver gang du spør så får du til slutt ja, mener Selås.

Det virker som om alt har sin pris i politikken, uansett hvor sterke prinsipper politikerne har i utgangspunktet.

Ole Gunnar Selås

- Men Arendals Fossekompani nådde ikke fram når det gjalt utbygginga av Kilandsfallene?

- Det viser at hvis du mener at du blir tråkket på, så nytter det å si i fra. Politikerne trenger kraftige innspill for å få fokus på rett sted.

- De er ikke korrupte, men de blir maipulert. De dreier saken bort fra kjernen og legger vekt på den øknomiske vinningen, sier Selås.

- Lar oss ikke kjøpe

Frolandsordfører Sigmund Pedersen avviser påstandene fra motstanderne.

Sigmund Pedersen ordfører Froland

Ordfører Sigmund Pedersen i Froland.

Foto: Svein Sundsdal / NRK

- Nei, vi lar oss ikke kjøpe, det er urealistisk å tenke sånn, sier Pedersen.

- Det er ikke mange motstandere mot flyplassen, og de husene som er bygd i området er bygd på rett side av veien og godt utenfor sikkerhetssonen. Det vil ikke bli en stor ulempe for de som bor der, selv om det går noen småfly der, sier Pedersen.

- Så de får ikke bygge bare fordi de er rike?

- Nei, vi trenger folk som har muskler til å utvikle omnrådet. Arendals Fossekompani vil utvikle området, ikke bare med fly, men også med industri. Å gjøre regionen her mer attraktiv er svært gunstig, det er det ikke noen tvil om, sier Pedersen.