Lar barna feire bursdag på skolen

Øvre Slettheia Skole i Kristiansand lar elevene feire bursdag på skolen. Dette gjøres for at hele klasser skal få feiret sammen, og for å unngå at noen bli utelatt.

Rektor på Øvre Slettheia skol,e Tormod Lien

Rektor på Øvre Slettheia skole, Tormod Lien

Foto: Ingrid Michalsen / NRK

Saken om de to 8-åringene på Østlandet som opplevde at ingen kom i bursdagen deres har berørt en hel nasjon. Den siste uka har vg.no invitert personer med lignende erfaringer til å dele historiene sine på nettsiden deres. Svarene har strømmet inn.

Vi har et tilbud om at barna kan feire bursdag på skolen. Mange av elevene våre bor i blokk, og da er det av praktiske hensyn fint å kunne gi et tilbud som gir foreldrene mulig til å invitere alle barna, sier Tormod Lien, rektor ved Øvre Slettheia skole i Kristiansand.

Bursdagfeiring på skolen

I gangen på Øvre Slettheia skole annonserers det for tilbudet om å ferie bursdag på skolen.

Foto: Ingrid Michalsen / NRK

Alle skal bli invitert

Han sier de har et stort fokus på bursdagsfeiringer ved skolen.

– Vi tar det opp på foreldremøte hver høst. Da understreker vi viktigheten av at alle blir invitert, eller alle jentene og alle guttene, og at ingen blir utelatt. I tillegg har vi snakket litt om beløp, og at hver gave bør ligge på maks 50 kroner, forklarer Lien.

Derfor har ledelsen bevisst valgt å stille skolen til disposisjon. For 200 kroner kan foreldre leie skolens gymsal og kantine slik at elevene kan feire bursdagen sin der.

Jeg opplevde akkurat det samme. Jeg var ikke 8, men 15. Hadde bursdag, inviterte noen venner, kjøpte inn mat, dekket og pyntet. Ingen kom.... Glemmer det aldri.

- Carl (60) fra Arendal, fra debatten på vg.no

Vi er omtrent utleid annenhver helg, det har vist seg utrolig populært blant foreldrene. Og vi synes bare det er hyggelig at skolen blir brukt på kveldene og i helgene. Økonomi skal ikke være noen hindring for bursdagsfeiring, og det er ikke alle som har plass til å ha 20 eller 30 elever hjem til seg, påpeker Lien.

Flere andre skoler har lignende tilbud, der iblant Hisøy skole i Arendal.

– Vi så det var en etterspørsel, og derfor gir vi dette tilbudet. Hvis hele klassen blir invitert, så kan man leie lokalet på skolen gratis, hvis ikke koster det 300, og det er noen som velger å benytte seg av denne ordningen, forklarer Elin Solvang Johansen, avdelingsleder ved skolen.

Saken har berørt

Både hun og Tormod Lien sier saken om de to 8-åringene på Østlandet har blitt diskutert blant lærerne den siste uka.

– Det er klart man blir berørt av å lese noe slikt, det er veldig sårt. Vi hadde en episode på skolen i høst, hvor det var én elev som ikke ble invitert i bursdag til noen i klassen. Da kontaktet læreren foreldrene til bursdagsbarnet og spurte om ikke det var en forglemmelse. Og det ordnet seg veldig greit, alle ble invitert, forteller Lien.

Minstejenta i huset inviterte alle jentene i klassen sin til 8-års feiringen. Hun er populær blant skolekameratene og kommer godt overens med dem, men det dukket ingen opp den fredagskvelden. Godteriet stod forsatt på bordet, og kaka ble stående urørt

- storesøster (17) fra Kristiansand, fra debatten på vg.no

Rektoren mener skoleledelser og lærere landet rundt har et ansvar for å skape toleranse og aksept i skolemiljøet.

– Her på skolen har 70 prosent av elevene foreldre med utenlandsk bakgrunn. Det er barn med ulik kultur og ulik bakgrunn. Vi har klare retningslinjer på at ikke det er greit å si at man ikke vil leke med noen fordi man ikke liker vedkommende. Hvis noen er alene og spør om man kan få lov til å være med å leke, så skal man si ja, sier Lien.

Tenker ikke over konsekvensene

Helge Woie, varamedlem for det nasjonale foreldreutvalget for grunnskoleopplæringen (FUG), sier han også kjenner til episoder tilsvarende den med de to 8-åringene på Østlandet.

Helge Woie

Helge Woie, varamedlem for det nasjonale foreldreutvalget for grunnskoleopplæringen (FUG).

Foto: FUG

– Jeg kjenner problemstillingen og opplevde selv noe lignende på en av skolene jeg var FAU-representant, forteller han.

Woie, som bor i Arendal, er far til fire og har sittet i FAU-utvalg på flere skoler i Arendal. Hendelsen han refererer til ble tatt opp og diskutert på et FAU-møte foreldrenes arbeidsutvalg, journ.anm.) på skolen.

Det var veldig få som kom i bursdagen til en av elevene på barnetrinnet, og vi diskuterte da om dette var en bevisst handling fra dem som uteble, altså at en person ble fryst ut av resten. Mye tydet på det, forklarer Woie, som ikke ønsker å oppgi hvilken skole det var.

– Dette skjedde for en god stund siden, så det er ikke noe poeng i å gå inn på det. Men det som er viktig, er at denne problemstillingen løftes fram i lyset. Dette vet vi skjer, det er dessverre en av måtene som barn er dumme og ekle med hverandre på, uten at de er klar over konsekvensene, mener Woie.

Han har inntrykk av at de aller fleste barneskoler har klare retningslinjer på at alle skal inkluderes i bursdagsfeiringene.

– I alle fall de første årene på barneskolen, eventuelt at man inviterer alle guttene eller alle jentene. Flere skoler har det også slik, at når man etter hvert blir eldre og ikke ønsker å invitere alle, så må invitasjonene deles ut utenom skoletiden, forklarer han.

Jeg er nå 17 år, og opplever enda å ikke bli invitert på diverse ting. Jeg vet om flere andre som har det på samme måte. Så jeg er enige med alle dere som sier at foreldre har ansvaret. Ta tak i det før det blir for sent, fordi det blir så mye verre jo eldre du blir. Da skjønner du hva som skjer, og det er ikke en bra følelse!

- Gutt (17) Kristiansand, fra debatten på vg.no

Siste nytt fra NRK Sørlandet