Hopp til innhold

Lanserer nytt veiselskap i dag

I dag lanserer samferdselsminister Ketil Solvik Olsen et nytt statlig veiselskap. Selskapet får ansvaret for å bygge ut E39 mellom Vest-Agder og Rogaland.

E39, motorveien

Ny E39 mellom Kristiansand og Ålgård kan bli en realitet når regjeringen i dag trolig legger frem den nye veimeldingen. Her fra firefeltsveien sørover fra Stavanger.

Foto: Ole Andreas Bø / NRK

Selskapet skal i første omgang få ansvaret for å bygge ut E39 mellom Kristiansand og Ålgård, ifølge Fædrelandsvennen. I tillegg vil også nye E18 mellom Arendal og Tvedestrand bli en del av det nye selskapet, skriver Agderposten.

Mer effektivt

Det nye veiselskapet, som samferdelsminister Ketil Solvik Olsen (Frp) lanserer på en pressekonferanse klokken 11, får ansvaret for større veiprosjekter over lengre strekninger.

Selskapet skal sørge for at veiutbygging i Norge blir bedre planlagt, billigere og mer effektivt gjennomført.

Foreløpig skal utbedringen av strekningen fra Kristiansand til Ålgård være det første prosjektet.

I tillegg vil regjeringen redusere dagens 50 til 80 bomselskaper til tre. Det er ment å skulle enten gi mindre byråkrati og administrasjon, og dermed enten lavere bomsatser eller raskere nedbetaling av veiene.

Presenteres flere steder

Klokken 11 holder også representanter for de fire samarbeidspartiene pressekonferanser lokalt.

I Kristiansand har stortingsrepresentant Åse Michaelsen (Frp) på vegne av Høyre, Fremskrittspartiet, KrF og Venstre invitert pressen til møte.

Hun har kalt inn til pressekonferansen for å informere om en stor samferdselssatsing. Hun omtaler det som skal presenteres som en «stor sørlandsk gladsak».

Stortingsrepresentant Ingebjørg Godskesen (Frp) holder pressekonferanse i Arendal på samme tidspunkt. Hun vil ikke si noe mer om innholdet til NRK, men sier at det handler om samferdsel.

Også i Mandal og Lyngdal vil det holdes pressekonferanser på samme tid.

Fremskrittspartiet gikk til valg på å etablere et statlig drevet veiselskap for å få fart på veiutbyggingen i Norge.

– Raskere og enklere

Politisk kommentator i NRK Lars Nehru Sand sier de veien mellom Kristiansand og Stavanger ganske sikkert ligge inne i den pakken som presenteres i dag.

– Det nye veiselskapet skal eie og ha ansvaret for en rekke veier og veiprosjekter. Nye E39 fra Kristiansand til Stavanger vil gå gjennom en rekke kommuner og det er mye planlegging og prosjektering inne i bildet. Regjeringen ønsker at det nye selskapet får penger, ansvar og en tidsfrist slik at man skal klare å planlegge dette enkere enn i dag, sier Sand.

Han tror det nye selskapet vil få ansvaret for hele den nye strekningen av E39, og at byggeprosessen dermed vil bli enklere og raskere.

– Ikke slik som i Vestfold der det har vært bygd enkeltdeler, og så flyttet byggeplasser til et nytt sted når de har fått penger til det. Det har tatt lang tid. Nå håper man på en mer helhetlig prosess der hele strekningen blir bygd, sier Sand.

Siste nytt fra NRK Sørlandet

NRK Sørlandet
Spiller nå
Gaute Heivoll aktuell med ny diktsamling 00:42
Neste

Økonomistatus

Strømpris i dag

Inkludert avgifter

Billigst kl. 03 0,59 kr
Dyrest kl. 08 0,75 kr

Strømkostnader nå

  • Steke pizza 0,3 kr 25 min.
  • Dusje 2,5 kr 10 min. / 100 liter vann
  • Vaske klær 0,3 kr En vask
  • Varmeovn 0,6 kr 1000w, en time

Styringsrenta i prosent

Høyere styringsrente betyr økte utgifter dersom en har boliglån

Økte matpriser

Hvor mye matprisene har økt det siste året, sammenlighet med lønnsutvikling

  • Matvarer Aug 2022 – aug 2023
    + 9 %
  • Lønnsutvikling Anslag for 2023
    + 5,5 %