NRK Meny
Normal

Lang ventetid for rusmisbrukere

Rusmisbrukere på Sørlandet har merket lite til regjeringas opptrappingsplan for rusfeltet.

Rus

Rusavhengige får ikke hjelp raskere i dag enn før opptrappingsplanen. (Illustrasjonsfoto).

Foto: Sara Johannessen / Scanpix

I gjennomsnitt er ventetida for behandling i dag rundt 70 dager, det samme som for to år siden. Og flere må vente over ett år på enkelte behandlingstilbud.

Assisterende avdelingsleder ved Sørlandet sykehus, Tobbi Kvaale, innrømmer at ventetida er for lang.

– Den er altfor lang og det er vi veldig, veldig lei oss for. Vi beklager at folk må vente så lenge for å få rusbehandling, noe de har bruk for, sier Kvaale.

– For lang tid

Tobbi Kvaale

Assisterende avdelingsleder ved Klinikk for psykisk helse på Sørlandet sykehus, Tobbi Kvaale.

Foto: Eirik Damsgaard / NRK

Statistikken viser at venteida for rusbehandling ved Sørlandet sykehus var over to måneder i begynnelsen av 2008, da «Opptrappingsplan for rusfeltet» kom i gang. Status i februar 2010 var fortsatt to og en halv måned. Mens noen venter over et år.

– Når du har fått rett til behandling for en sykdom, og så må vente i et helt år... Det er ikke noe vits i å prøve å forsvare det. Det har jeg ikke behov for. Det er for lang tid, sier Kvaale.

LES: Helsedirektoratet.no: Opptrappingsplan for rusfeltet

Klarer ikke hjelpe unge tidsnok

Helse-Norge har innført en haste-regel: Rusmisbrukere under 23 år skal få behandling inne tre måneder. Den garantien ryker for mange rusmisbrukere på Sørlandet.

– Det klarer vi ikke. Vi klarer å gi dem et poliklinisk tilbud, men vi klarer ikke å tilby dem den døgnbehandlinga de mange ganger trenger.

LES: FORTVILER OVER SØNNENS DÅRLIGE TILBUD

– De kommer til samtaler, men må klare å komme på en time, for å få hjelp til å sette i gang et eller annet som gjør at de får et bedre liv. Men de som er så unge og allerede har en avhengighet i bunnen, trenger trygge rammer rundt seg. Det betyr at de må få noe mer enn et poliklinisk tilbud.

De rødgrønnes «Opptrappingsplan for rusfeltet» har ikke vært noen opptrapping, mener Kvaale.

– Rusfeltet har nesten ikke fått ei krone ekstra til å gjennomføre opptrappingsplanen.

– Har fått 800 millioner

Kari Henriksen

Stortingsrepresentant Kari Henriksen (Ap).

Foto: Svein Sundsdal / NRK

Tidligere statssekretær for helseministeren, Kari Henriksen fra Vest-Agder Ap, sier sykehuset eventuelt må se på sine egne prioriteringer.

– Faktiske tall viser at det er bevilget over 800 millioner til opptrapping innenfor rusfeltet, men det er helt klart utfordringer, spesielt knyttet til akutt behandling. I noen helseforetak har de gjort strukturelle endringer som gjør at ventetida går ned, så jeg tror det er mulig for institusjonene å se på om de kan gjøre ting på en annen måte, sier Henriksen.