NRK Meny
Normal

Lang prosess for fylkesoverflytting

Flertallet av innbyggerne i grensekommunene Lillesand, Iveland og Birkenes sa ved valget ja til å bli en del av Vest-Agder. Kommunalministeren sier en eventuell overflyttingssøknad må behandles grundig, men vil ikke si noe om sjansene for å få gjennomslag.

Liv Signe Navarsete

Kommunalminister Liv Signe Navarsete (Sp) sier en søknad om fylkesovergang først må vurderes av departementet. Dermed må søknaden trolig ses på i Stortinget. Her fra Senterpartiets valgvake i Oslo.

Foto: Aleksander Andersen / Scanpix

– Dette har konsekvenser for fylkesgrensa, og da vil vi ta en samlet vurdering av søknadene fra alle kommunene under ett, og det må gjøres en utgreining av konsekvensene av et fylkesbytte, sier Liv Signe Navarsete til NRK.

Vil bli vest-egder

Arne Thomassen

Høyre gjorde et brakvalg i Lillesand og Arne Thomassen bli etter alt å dømme ordfører i en ny periode. En av de første sakene som må avgjøres er om kommunen skal søke overgang til Vest-Agder. (Arkivfoto)

Foto: Anne Wirsching / NRK

I de tre Aust-Agder-kommunene hadde man en ekstra avstemning om kommuneovergang til Vest-Agder, i tilfelle flertallet i Aust-Agder stemte nei til fylkessammenslåing med Vest-Agder.

I den sistnevnte avstemningen ble det et klart nei, mens Lillesand, Iveland og Birkenes altså stemte ja i den alternative overgangs-avstemningen.

Kommunalministeren vil ikke si hva en søknad om fylkesovergang fra de tre kommunene vil ende med.

– Det er også slik at hvis det samlede innbyggertallet fra de tre kommunene som søker overflytting er såpass stort at det kan rokke ved mandatfordelingen til Stortinget, så må saken ikke bare opp i departementet, men den må også behandles av Stortinget i forhold til gjeldende lover, sier Navarsete.

Lite fylke kan bli enda mindre

Det vil ikke være første gang kommuner søker om å skifte fylke, men om hele tre kommuner søker overflytting fra det relativt lille fylket, kan det gjøre prosessen mer komplisert.

– Blant annet har det vært grensejusteringer mellom Rogaland og Hordaland, så dette er ikke noe helt nytt. Det som kanskje er litt spesielt her er at det er tre kommuner og at de tilsammen selvsagt utgjør forholdsvis mange mennesker i et forholdsvis lite fylke, sier statsråden.

Fylkessammenslåing ikke avgjort

Under valget mandag ble det altså klart at to av tre aust-egder sier nei til fylkessammenslåing. Men avstemningen er rådgivende og ikke avgjørende.

– Det er forsåvidt et tydelig råd, men nå må fylkestinget oppsummere og tolke resultatet fra folkeavstemningen og gjøre sitt vedtak, med bakgrunn i det rådet som folk har gitt. Jeg skal ikke gå så dypt inn i dét, det er fylkestinget som skal ta stilling til om de vil gå for ett Agder, understreker Navarsete.