Laksesesongen er i gang

Ved midnatt kunne igjen lakseentusiaster ta fram fiskestanga.

Helge Andersen

Snøret i bånn eller fisk på kroken? Odd Andersen var tidlig på plass langs Otras bredd.

Foto: Ane Lindahl / NRK

Helge Andersen

Tross mange timers innsats - i dag slapp laksen unna.

Foto: Ane Lindahl / NRK

1. juni begynner laksesesongen, og kun få timer etter midnatt er de ivrigste fiskerne på plass.

– Det er alltid slik at når sesongen starter er jeg ute temmelig tidlig, sier oppsynsmann i nedre del av Otra, Helge Andersen.

Klokka tre i natt begynte han å hive flua, i likhet med flere andre fiskere. Seks timer etter det første kastet hadde han ikke fått noe på kroken.

– Men jeg har hørt rykter om at fire laks har bitt på kroken noen steder i Otra, og at flere har kjørt på (altså hatt fisk på kroken, men mistet den), sier oppsynsmannen.

Lav vannstand gir dårlig fangst

En av grunnene til at de drøyt 30 fiskerne som sto opp i natt for å fiske, ikke har fått napp, kan være den lave vannstanden som er i Otra.

– Det er ikke noe problem, men vi skulle gjerne ønske at det hadde vært mer vann i elva enn det er akkurat nå. Det er vanskelig å få laks når vannstanden er så lav og vannet så klart, sier Andersen.

Grunnen er at laksen ser mye bedre bevegelsene over vannflaten, enn når det er mer farge og mer vann på elva. Andersen er litt bekymret for vannstanden fremover, fordi vannmagasinene har lite vann. Og snøen som enda ikke har smeltet vil gå rett i magasinene, og ikke i elva.

– Det vi kan håpe på er veldig mye regn, legger han til.

Flinke med fiskekort

fiskestang

Når fiskestengene er på plass på biltaket til Andersen - da er laksesesongen i gang.

Foto: Ane Lindahl / NRK

Kristiansand Jeger og Fiskeforening har oppsyn i Otra, fra Tangen i Kristiansand til Kvarsteinbrua i Vennesla. Og fiskere er flinke til å ha fiskekort.

– Det veldig lite uregelmessigheter i den delen av elva. Men det kan være litt på Tangen, og hovedsaklig er det bobilturister som ikke har fått med seg at det er en lakseførende elv, forteller Andersen.

Loggføres

På nettsiden scanatura.no skal hver fisk loggføres, med dato, vekt, sone og hvilket redskap som ble brukt. Nytt av året er at tiden fiskeren bruker i elva også skal loggføres. Dett er direktoratet som har vedtatt dette for å få et bedre grunnlag for å beregne fangster og fisk som står igjen i elva.

– Noen fisker opptil 80 dager i løpet av året, så får de fisk 20 av de dagene. Nå skal de melde inn hver dag slik at direktoratet får mulighet til å beregne hvor mange fiskere det er til en hver tid i elva, sier han.

Fisketips i Kristiansand

Det er som når man finner fine steder med multer, eller andre ettertraktede naturgoder, man vil ikke røpe de gode stedene. Men Andersen deler likevel noen tips.

– Det er gode steder i hele elva, men selv fisker jeg fra Vigeland Hovedgård og ned. Jeg fisker ikke i den øvre delen. Og jeg har en forkjærlighet til å fiske på morgenen, forteller Andersen.

Men han legger til at han har flere kamerater som mener det er best å fiske på ettermiddagen eller kveldstid.

– Den beste tiden er i uansett ikke midt på dagen, avlutter Andersen.