Lager verdens største brød-elg

Synes du det høres noe sprøtt ut å lage en brød-elg i full størrelse? Og hvor kan man egentlig få stekt det to meter høye dyret?

Brødelg

Dette er sannsynligvis verdens største brød-elg. Målet er å få brøddeig inn i formingsfaget i lærerutdanninga.

herwell

Lektor ved universitetet i Agder, Ole Kristian Herwell, vil vise sine barnehage- og lærerstudenter at man fint kan bruke brøddeig i formingsfaget.

espen albert

– Det er viktig å ikke ha for mye gjær i deigen. Den skal vokse litt i ovnen, men ikke for mye, sier baker Espen Albert på Dampbageriet.

Student lager elg

Lærerstudent Kristin Tørring mener det er en veldig fordel at man kan spise kunsten etterpå.

Hva gjør en to meter høy aluminiumselg innpakket i brøddeig? I et industrilokale i Lillesand jobber 7–8 voksne mennesker innbitt og seriøst med gule hjelmer på hodet.

Geviret er dekket av hønsenetting, slik at deigen skal sitte bedre. Hva i alle dager er dette for et påfunn?

Jo, det er nemlig lektor ved universitetet i Agder, Ole Kristian Herwell, som vil vise sine barnehage- og lærerstudenter at man fint kan bruke brøddeig i formingsfaget.

– Og det var da vi fikk denne sprø ideen om å lage verdens største brød-elg. Eller brød-dyr. Herwell holder en miniatyrutgave i hånda.

Selve prototypen som skal bevise at prosjektet er mulig.

Bakeren tar bakdelen

– Det er viktig å ikke ha for mye gjær i deigen. Den skal vokse litt i ovnen, men ikke for mye, sier baker Espen Albert på Dampbageriet. Vi liker å leke litt i hverdagen, så dette var midt i blinken for oss.

Mens Albert har valgt seg ut å forme elgens bakdel, sitter lærerstudent Kristin Tørring og klapper brøddeig på ett av de store elgebeina. Noe hun sannsynligvis bare kommer til å gjøre en gang i livet.

– Dette er virkelig noe barnehagebarn kan ha glede av. En fin formingsaktivitet, og så kan vi jo spise den etterpå!

NETT-TV: Slik lages en brød-elg

Elg i solnedgang er jo et kjent fenomen, men elg i brøddeig er ikke like vanlig.

NETT-TV: Elg i brøddeig

Hvor steker man en hel elg?

Men så var det dette med å steke en over to meter høy elg.

– Jeg ringte rundt til halve Sørlandet for å høre om noen kunne steke en brød-elg. Det trodde jeg skulle bli enkelt, sier Herwell ironisk.

Til slutt fikk han napp hos industribedriften Saint Gobain i Lillesand. Her var ovnene store nok, i alle fall hvis elgen deles opp.

Dermed var det bare å steke beina og geviret for seg, og så sette den sammen etterpå.

– Nå får vi håpe at elgen berører de som ser den. At ikke de er likegyldige til denne brød-elgen. Men jeg tror vi er fornøyd med resultatet, smiler universitetslektoren.