Lager senter for voldsutsatte barn

Stine Sofies stiftelse etablerer nå et nytt senter i Grimstad. Senteret har som mål å gi barn som er utsatt for seksuelle overgrep og vold, smilet tilbake.

Stine Sofies stiftelse etablerer verdens første senter for voldsutsatte barn av sitt slag. Senteret ligger i Grimstad og åpner 19. mai neste år.

Stiftelsen vil etablere et senter for barn som har blitt utsatt for overgrep og vold. Budsjettet er på 60 millioner kroner. Stiftelsen kjøpte Østerhus Panorama tidligere i år for 26,5 millioner kroner. Men det skal bygges blant annet inntil 15 boenheter og basseng i tillegg.

– Barn har ikke opplevd noe positivt

Leder i stiftelsen Ada Sofie Austegard, mener det er mange barn som aldri har opplevd begeistring.

Ada Sofie Austegard

Ada Sofie Austegard, leder av Stine Sofie stiftelse, gleder seg til å åpne senteret.

Foto: Frans Kjetså / NRK

– De har ikke et positivt minne fra barndommen eller ungdommen sin, de har ikke opplevd noe positivt. Men det skal ungene få nå, sier Austegard til NRK.

Østerhus Panorama i Grimstad skal bli et sted hvor barn som har vært utsatt for vold og misbruk skal få et tilbud om hjelp. Senteret blir for barn og unge mellom 0-18 år.

– Her skal de få gode minner, og så ser de at det er flere som barn som har opplevd dumme ting, forteller lederen av stiftelsen.

Austgard håper på å få bort ensomhet- og skamfølelsen barna har.

– Her skal de bli behandlet med de superheltene de er, sier Austgard.

Finansiering

Selv om bygget er kjøpt er stiftelsen avhengig av innsamlede midler. Planen er klar. De bygger det de har råd til.

– Det som er viktigst er at vi får senteret opp gå slik at vi kan få inn barna så fort som mulig. Så får vi vente med administrasjonsbygget. Det kommer i andre rekke, mener Austgard.

Det er arkitekt Bengt Michalsen som har tegnet dagens bygg. Han tror det passer godt til stiftelsens behov.

– Det som er påfallende, er at bygget passer så utrolig godt til funksjonen. Romdeling og romløsning og tilnærmet arealer er ganske sammenfallende med behovet til stiftelsen, forklarer Michalsen.

Bengt Michalsen

Arkitekt Bengt Michalsen har tegnet Østerhus Panorama og han mener bygget passer for stiftelsens behov.

Foto: Frans Kjetså / NRK

Håper på å høre barnelatter

Det var etter drapene av to jenter i Baneheia i Kristiansand at stiftelsen ble startet. På dagen 16 år etter drapene skal senteret stå klart i Grimstad og det skal kunne ta imot 500 barn årlig.

– De skal ha det gøy her og jeg gleder meg til å høre barnelatteren her på senteret, sier Austgard som er mor til en av de to drepte jentene.