Lager ny skiskytter-rifle

Hans Ivar Larsen og Kjell Gunnar Larsen har laget utstyr til blant andre skiskytter Tarjei Bø. Nå går de nye veier, og lager et helt våpen.

Børsemaker fra Marnardal

Børsemaker Kjell Gunnar Larsen sjekker rifla, som han håper skiskyttere vil ta i bruk.

– Det hadde vært en drøm om noen av verdensstjernene ville bruke dette, forteller Hans Ivar Larsen.

Sammen med sin far, Kjell Gunnar Larsen, bedriver han ofte hektisk aktivitet i kjelleren på Øyslebø i Marnardal. Larsen junior er ingeniør, mens far er børsemaker.

I kveld får vi et innblikk i livene deres gjennom dokumentaren «Børsemakerne», som sendes på NRK 1.

Tidligere har de satset på å lage utstyr og tilbehør til høyt profilerte stjerner. Det innebærer blant andre skjefter. Nå er målet at utøvere vil ta i bruk rifta, som i hovedsak er produsert hjemmefra.

– Vi har laget nesten alt. Alt av det som skal til for å få til skytebiten i sporten. 95 prosent av våpenet er produsert i Norge og Marnardal

Diverse bilder av geværer - tarjei bøe i bilde - far og sønn som jobber sammen

Sammen med sin far, Kjell Gunnar Larsen, bedriver Hans Ivar Larsen ofte hektisk aktivitet i kjelleren på Øyslebø i Marnardal.

Russisk handelssanksjon ødela

Ting har ikke alltid vært rosenrødt for far og sønn i Øyslebø. Da de russiske handelssanksjonene ble innført måtte de se seg om etter nye løsninger. Levebrødet forsvant nærmest over natta.

– Vi måtte ta et valg. Enten legge ned hele firma, eller satse videre med vårt.

Nå er rifla snart en realitet, og produksjonsnivået høyt.

Det har vært en prosess som har tatt lang tid. Nesten fire år er gått, og nå er de nærmere enn noen gang. Arbeidet har krevd store ressurser.

– Det har tatt alt tid, penger og andre ressurser.

Hans Ivar er kort og presis når han skal beskrive hvordan det blir å se seg selv på skjermen.

– Det hadde jeg aldri forestilt meg.

Satser på de nest beste

Selv om de er optimister med sitt nye produkt vil de begynne lavt og heller bygge seg oppover. Tarjei Bøe er med andre ord ikke den første som får prøve geværet.

– Det finnes flere tusen gode skiskyttere i Norge som er gode, men ikke helt på elitenivå. Det er nok her vårt grunnlag ligger fra begynnelsen av.

En av fordelene med deres våpen er en smart løsning med patronene.

– Her kan du slippe patronene rett ned i våpenet uten at det må gå gjennom løpet. Det har vist seg å fungere utmerket. En kjempefordel.

Opptakene har pågått gjennom nesten fire år. Dokumentaren kan du få med deg på NRK 1 klokken 20.45.

NRK lagde også en sak om far og sønn Larsen i forbindelse med VM i skiskyting i Hochfilzen tidligere i vinter. Den videoen kan du se her:

Nær 80 prosent av alle utøverne i VM i skiskyting i Hochfilzen har utstyr fra en liten bedrift i Marnardal. Kjell Gunnar Larsen og hans sønn Hans Ivar har vært med å utvikle sporten i over 30 år.