Andrew flyktet fra Afrika: Nå vil han hjelpe andre

Andrew Ripper synes han var heldig som fikk komme til Norge. Nå lager han musikk for å hjelpe andre som ikke har vært like heldige.

Andrew Ripper

Andrew Ripper vil bruke sitt musikalske talent til å hjelpe barn i Afrika.

Foto: Janne Aateigen / NRK

Diddy Andrew Kaba eller «Andrew Ripper», som er artistnavnet hans, ble født for 27 år siden i det som den gang het Zaire, og som i dag er Den demokratiske republikken Kongo. Familien flyktet til nabolandet Zambia, og havnet til slutt i Norge. Da var Andrew 15 år gammel.

12 år senere lever Andrew et godt og aktivt liv i Kristiansand, der stadig mer av tiden hans går med til å lage musikk.

Andrew driver et spesielt, musikalsk hjelpearbeid. Penger han tjener på sin ferske singel «Chérie», skal gå til skolemateriell til fattige barn i Zambia.

– Siden jeg har vært så heldig å få komme til Norge, ønsker jeg å gi noe tilbake. Håpet er at musikksatsingen skal gi meg mulighet til å samle inn penger til dem som trenger det mest, forteller han.

Andrew har etablert organisasjonen «Andrew Ripper Organisation» som et ledd i arbeidet med å hjelpe barn og unge.

Andrew Ripper

Andrew ønsker å hjelpe fattige barn i Zambia.

Foto: privat

Suksess i Afrika

Mens Andrew har spilt inn musikk hjemme på Sørlandet, har han følt et stadig sterkere behov for å spille ut sine afrikanske musikalske sider. Derfor dro han tilbake til Zambia med en liten tur inn i det borgerkrigsherjede Kongo.

Han fikk med seg to av Zambias største dancehall-stjerner T Sean og Tbwoy på å spille inn singelen «Chérie», som er en hyllest til kvinner og kjærligheten.

Resultatet har vakt oppmerksomhet.

– Nå er sangen "Chérie" med på MTV Trace Africa og er øverst på spillelisten der, forteller Andrew stolt.

Han legger til at han også har vært i London og framført den i et stappfullt klubblokale.

Andrew hadde lenge drømt om å få reise til Zambia og Kongo. Reisen han tok var med på inspirere ham til å lage det han selv mener er «varm, afrikansk musikk», som er god å danse til.

Lys og følsom

NRK Sørlandets anmelder Øyvind Nyvoll har hørt Rippers sanger og mener dette er musikk som høres lett og lystig ut.

– Det er enkle melodilinjer som er støttet opp av musikk som har referanser til afrikansk popmusikk og musikk fra De vestindiske øyer. Stemmen er lys og følsom og kommer godt gjennom et velklingende lydbilde. En sjarmerende artist med sjarmerende musikk, sier han.

POENGSUM: 8 av 10.