NRK Meny
Normal

Venn lager dokumentar om kollega som ble tatt av bølge

Det lages dokumentar om filmprodusenten Daniel Henriksbø, som ble tatt av en bølge i Egersund i november i fjor. Det er kollegaen og vennen Jan Helge Lillevik som står bak dokumentaren.

Leteaksjonen i Egersund

Daniel Henriksbø og Mats Bjarg var ikke å finne etter at de ble tatt av en bølge i Egersund. Det ble meldt om 20 meter høye bølger den aktuelle kvelden. (Arkivfoto)

Foto: Øystein Ellingsen

Jan Helge Lillevik

Jan Helge Lillevik hedrer kompisen og kollegaen med å lage dokumentar om ham.

Foto: Privat

– Jeg ble veldig glad i Daniel både som person og produsent. Han hadde et fantastisk humør og pågangsmot som jeg nesten ikke har sett maken til innen filmmiljøet, sier Lillevik til NRK.

Skylt på sjøen

Den 27. november i fjor ble Henriksbø (27) fra Kvinesdal og fotograf Mats Bjarg (25) fra Oslo tatt av en bølge da de sto på skjærene langs kysten av Egersund.

Der var de i forbindelse med innspillingen av filmen «Skumringslandet».

Henning Høifødt (23) var også ute med dem. Han klarte å komme seg i sikkerhet for egen hjelp, mens letemannskapene ikke klarte å finne hverken Henriksbø eller Bjarg i uværet.

Biografisk film

Daniel Henriksbø

Daniel Henriksbø ble skylt på sjøen i Egersund i fjor.

Foto: Gunnvor Krone

Onsdag melder Avisen Agder at dokumentarfilm-skaperen Jan Helge Lillevik fra Arendal lager film om Henriksbø.

Lillevik kjente den avdøde filmprodusenten personlig.

– Jeg ser for meg en film som viser hvordan Daniel vokste opp og hva som påvirket og geleidet ham inn i filmens verden. Jeg ser også for meg en film som forteller hans historie og viser til hans arbeid i filmverdenen, samt humøret, humoren hans og hvor beskyttende han var overfor de han arbeidet sammen med, sier Lillevik til NRK.

Det er allerede foretatt flere intervjuer med skuespillere, regissører, venner og Henriksbøs familie til filmen. Det blir også klipp fra tidligere filmer og bakomfilm-klipp.

Dokumentaren skal bli 40 minutter lang og være ferdig til ettårsdagen for ulykken i november.

Video Sokndal film

VIDEO: Regissør Paul Magnus Lundø og overlevende Henning Høifødt var dypt preget etter ulykken der to i crewet ble skylt på sjøen. (Arkivvideo)

Dypt savnet

Ideen til filmen fikk Lillevik på en minnemarkering i desember. Der viste det seg at flere i filmmiljøet hadde gode og interessante historier om kvindølen.

Henriksbø var til tross for sin unge alder i ferd med å markere seg i det norske filmmiljøet. I Egersund var han i ferd med å produsere sin andre spillefilm, etter debuten på «Inn i mørket» året før.

– Daniel Henriksbø var fryktelig sentral for veldig mange unge filmskapere i Norge, med hans arbeidskapasitet, evne til å finne talenter og hans øye for gode historier.

– Han var i tillegg en veldig god person. Et samlende vesen. Han hadde noe godt ved seg som alle i filmmiljøet savner dypt. Det er derfor jeg har valgt å lage en dokumentar om Daniel, sier Lillevik.

– Et lidenskapsprosjekt

Arendalitten forteller at arbeidet med filmen har vært en terapi for ham i den tunge tiden.

– Det har vært veldig tungt. Jeg bruker denne muligheten både for min egen del og andres del, så de kan fortelle og dele historier om Daniel. Dette har blitt et lidenskapsprosjekt som jeg foreløpig har brukt av egen lomme for å finansiere, sier Lillevik, som vil søke om ekstra bevilgninger for å få filmen ferdigstilt.

Han håper å få vist filmen på festivaler og fjernsyn.