NRK Meny
Normal

Vil lage Europas fineste nasjonalpark

Han vil lage Europas fineste nasjonalpark! Og ordet Skjærgård må inn i det engelske vokabularet! Fylkesmann Øystein Djupedal i Aust-Agder har høye mål for Raet nasjonalpark på Sørlandet.

Raet, Tromøya

Omrdået utenfor Tromøya i Arendal er helt særegent. Nå er stedet kommet opp i samme divisjon som de fremste nasjonalparkene i Europa.

Foto: Øystein Paulsen / Privat

Øystein Djupedal

Fylkesmann Øystein Djupedal vil innføre ordet Skjærgård i det engelske vokabularet.

Foto: NRK
YELLOWSTONE

Yellowstone nasjonalpark er verdens første - og ble etablert i 1872.

Foto: JIM URQUHART / Reuters
Naturens undere

Nå skal Tromøya konkurrere med Serengeti.

Foto: Owen Newman / BBC

– Det er eventyrlig hva vi har oppnådd i løpet av et år!

Fylkesmann i Aust-Agder, Øystein Djupedal mener den nye nasjonalparken som skal strekke seg fra kysten i Grimstad og inn i Telemark har potensial til å måle seg med internasjonalt kjente nasjonalparker som Serengeti, Ngorongoro og Yellowstone nasjonalpark.

– Området utenfor Tromøya i Arendal er helt særegent. Det var her de første nordmenn bosatte seg for 10-12 tusen år siden da isen trakk seg tilbake. Her har det levd mennesker så lenge det har vært nordmenn. Til nå har vi ikke hatt noen ordentlig nasjonalpark i skjærgården - mot Skagerrak. Det skal vi få nå!

Najonalpark pluss

Djupedal snakker begeistret om det han kaller "Nasjonalpark pluss".

– Vi lager ikke bare en nasjonalpark for rekreasjon og naturopplevelser. Vi skal utvikle området til et laboratorium for marin forskning og legge til rette for nye aktiviteter her på Sørlandet.

– Nasjonalparken skal få en tilleggsdimensjon. Men det å lage en nasjonalpark er i seg selv en krevende øvelse. Det er mange skjær i sjøen før vi er i mål. Ambisjonen er å klare det innen 2016. Ideen skal forankres hos alle som berøres, sier Djupedal.

– Det er store ord å snakke om den fineste nasjonalparken i Europa?

– Verdens første nasjonalpark ble dannet i 1872, Yellowstone i USA, der Grand Canyon ligger. 90 år etterpå, i 1962, fikk Norge sin første nasjonapark, nemlig Rondane nasjonalpark. Siden er det kommet ytterligere 40 nasjonalparker i Norge - hovedsakelig der det ikke bor folk.

– Nå skal vi lage en nasjonalpark i Skjærgården hvor det bor folk og yrer med menneskelig aktivitet. Dette er veldig spennende, sier Djupedal.

I samme divisjon som Serengeti

Djupedal mener at Raet nasjonalpark havner i den samme divisjonen som de fremste nasjonalparkene i Europa og får et kvalitetsstempel både på grunn av natur, kultur og folk.

– Vi har en ambisjon om å lage en nasjonalpark som skal trekke folk fra hele Europa til den fantastiske skjærgården. Ordet skjærgård finnes ikke i det engelske språket. Vi har en ambisjon om å lage et engelsk ord: "The Skaergard" (eller hvordan nå dette skal skrives...).

– Det må bli om å gjøre for folk å komme hit og se skjærgården slik vi bare har den i Skandinavia. Det går en linje fra Serengeti og Ngorongoro i Afrika til Skjærgården!

– Good luck!

– Vi skal ha høye mål her på Sørlandet, sier fylkesmann Øystein Djupedal.

Valøyene blir en del av Raet nasjonalpark

Valøyene blir en del av Raet nasjonalpark

Foto: Fylkesmannen i Aust-Agder / Privat