NRK Meny
Normal

Kurses i håndvask

Fokuset på hygiene på pleiehjem og i hjemmesykepleien intensiveres på grunn av svineinfluensaen.

Sykepleier
Foto: Erlend Aas / Scanpix

Norske myndigheter forventer at viruset H1N1 kan få et større utbrudd i Norge i løpet av sommerferien eller til høsten.

Blir Sørlandet hardt rammet av influensaen må alle sykehjem være forberedt på å øke pasientantallet med minimum 10 prosent.

Alle landets kommuner forbereder seg nå på utbruddet, og som et ledd i forberedelsen var et tjuetalls ferske hjelpepleiere i dag på hygienekurs på Grimtunet sykehjem i Kristiansand.

Desinfisering av fingertupper

– Dere har nå hånddesinfisert hendene deres i 15 sekunder, slik dere ville gjort om dere var på jobb. De klassiske stedene å glemme er oppå fingrene, rundt neglene og på fingertuppene, forklarer hygienesykepleier Elin Skotte Hope vendt mot sine elever.

Om svineinfluensaen slår til i Norge i sommer, må mange vikarer og ufaglærte behandle smittede pasienter. Derfor er det viktig at alle kurses i håndhygiene, ifølge Skotte Hope.

– Håndhygiene og hygiene generelt i helsevesenet er veldig viktig. Det er spesielt viktig med slike kurs nå, fordi det er sommer og da er det mer ufaglært arbeidskraft her. Det er også viktig fordi vi har en pandemi på gang.

Sommervikar Lene Petterson var fornøyd med kurset i dag. i

– Du blir mer bevisst på at du må passe på å dekke alle steder på kroppen for å unngå smittefare. Jeg tenkte ikke på at fingertuppene er en del man må passe veldig, veldig godt på. Jeg kommer til å tenke nøye gjennom det når jeg skal på jobb neste gang og går fra person til person.

Veldig smittsom

Beredskapssykehjem som Straitunet, Valhalla og Vågsbygdtunet i Kristiansand må være forberedt på en 30 prosent pasientøkning om influensaen slår til. Og at den vil komme til Sørlandet er smittevernlege i Kristiansand, Dagfinn Haarr, sikker på.

– Vi kommer til å få denne influensaen inn over våre grenser, men har vi flaks får vi den i høst i stedet for den vanlige influensa. Har vi flaks fortsetter også denne sykdommer å være litt mildere enn den vanlige influensaen. Da vil vi bli litt mindre syke, men flere av oss vil bli syke, for den er veldig smittsom, sier Haarr.