Hopp til innhold

Lærer: – Føler meg som en forskningskanin

– Jeg føler meg som en labrotte eller en forskningskanin, jeg føler rett og slett at mitt behov og min rett til et trygt arbeidsmiljø ikke eksisterer, sier Tonje Ulltveit-Moe.

Tonje Ulltveit-Moe

Tonje Ulltveit-Moe jobber som lærer og frykta for fremtiden da hun hørte regjeringens planer.

Foto: Line Oftedal Pedersen / NRK

Lærere over hele landet reagerer på planen om å ha skolene på grønt nivå til skolestart. Mange har bare fått en dose av koronavaksinen, noe Helsedirektoratet mener er nok beskyttelse.

Ulltveit-Moe jobber som lærer i Kragerø og ble skremt når hun fikk høre om regjeringens plan om å åpne skolene på grønt nivå. Det var det også mange andre lærere som ble.

– Jeg har følt meg utrygg på jobb lenge og kommer til å fortsette å gjøre det til godt etter jeg har fått den andre dose av vaksinen. Det er ingen hyggelig tanke å fortsette i jobben fremover.

I likhet med andre lærere har hun bare fått en dose av koronavaksinen. Onsdag sa helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) at han mente at lærere vil være godt nok beskyttet med første dose.

– Vi har lagt til rette for at lærere skal være godt beskyttet med første dose før skolestart. Mitt inntrykk er at mange kommuner har gjennomført dette, og dermed er de mer beskyttet enn de ville vært ellers, sa helseministeren til NTB.

Mener kommunene har sviktet

Leder utdanningsforbundet i Agder Ottar Stordal mener kommunene som ikke har prioritert de ansatte i skole og barnehage har sviktet.

– Det er ikke godt nok, kommunene burde ha sørget for at skole- og barnehageansatte var fullvaksinert før skolestart.

Regjeringen ba kommunene før sommeren om å prioritere de ansatte i skoler og barnehager, men lot det være opp til hver enkelt kommune om de ønsket å gjøre det.

– Det er for svakt at de ikke ga det som en ordre til kommunene. Noen valgte å prioritere slik, men andre lot være. Det skaper utfordringer nå.

En dose gir beskyttelse

Lærere som har fått en eller to vaksinedoser er ifølge assisterende direktør i Helsedirektoratet Espen Rostrup Nakstad beskyttet og trenger ikke å gå i karantene.

– Er man ikke vaksinert i det hele tatt, da blir det trøblete. Da må man i smittekarantene, fortsetter Nakstad.

Assisterande helsedirektør Espen Rostrup Nakstad

Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad sier ansatte i skole og barnehage er godt nok beskyttet med en dose.

Foto: Christian Ziegler Remme / NRK

Barn og unge under 18 år skal også slippe smittekarantene etter skolestart, med mindre de bor sammen med eller er tilsvarende nærkontakt til en smittet, for eksempel en kjæreste. Karantenen skal erstattes med hyppig testing.

– Den testingen kan bli hver dag eller annenhver dag hvis det tas med PCR-test. Det er et regime hvor man skal være helt sikker på å fange opp smittetilfeller når elever blir smittsomme sånn at det ikke blir videre smittespredning ved skolen, sier Nakstad til Dagsnytt18.

Helsedirektoratet jobber nå med hvordan lærere som har fått én dose av koronavaksinen og kan få smittestoffer i seg og spre dette videre skal håndteres.

– Der må vi også få til et godt regime, kanskje skal vi teste alle elevene og alle lærerne på den skolen i de ukene det er smitteutbrudd slik at vi er sikker på å fange opp dette.

Viktig å få normalen tilbake

De ansatte i barnehage og skole har stått i frontlinjen og lagt ned en enorm innsats det siste halvannet året. Det er viktig både for ansatte, barn og elever at vi tar igjen normaliteten så snart som mulig, selv om vi nok også til høsten må være forberedt – og ha en god beredskap for eventuelle oppblussinger, sier kunnskaps- og integreringsminister Guri Melby (V).

Guri Melby
Foto: NRK

Melby understreker at Norge nå får flere vaksinedoser enn tidligere antatt som vil bidra til at flere ansatte i barnehage og skole får sine vaksinedoser før oppstart.

– Svært mange vil ha fått første dose i god tid før oppstart. Norge får flere doser enn først antatt, og dette er en gladnyhet. Det fremskynder vaksineprogrammet og mye av det vi får ekstra nå, kommer til å bidra til å fremskynde at folk blir fullvaksinerte, sier Melby.