Hopp til innhold

Vil renske kysten for «spøkelsesfiske»

Store mengder fisk og skalldyr fanges og råtner i fiskeutstyr på havbunnen. Nå skal et nytt prosjekt få bukt med «spøkelsesfiske» langs hele norskekysten.

Alf Ring Kleiven, Tord Aslaksen og Jenny Marie Gulbrandsen

SKATTEJAKT: Alf Ringen Kleiven, Tord Aslaksen i Green Bay AS og naturparkforvalter Jenny Marie Gulbrandsen leter etter ødelagte og forlatte teiner langs havbunnen.

Foto: Håkon Raa / NRK

– Spøkelsesfiske foregår langs hele kysten og i alle verdens hav og er et digert problem. Dette er et av de første tiltakene vi gjør for å renske opp i dette uvesenet, sier Rasmus Hansson, daglig leder i Handelens Miljøfond.

Hvis tapt fiskeutstyr hadde vært synlig for det blotte øyet ville folk tenkt helt annerledes på problemet, mener Hansson.

Konsekvensene av tapte teiner er såkalt «spøkelsesfiske» – teiner som fisker, men fangsten blir aldri hentet opp, og dør.

– Det har vært et stort forsømt område. Vi har ikke satset nok på å forhindre dette, men dette prosjektet løfter den faglige tilnærmingen et godt stykke.

Mellom september 2017 og juli i år ble det registrert mer enn 3000 tapte teiner, men tallet er langt høyere, ifølge Fiskeridirektoratet.

Rasmus Hansson i Miljøpartiet de Grønne

UVESEN: Det har ikke blitt gjort nok med for å renske havbunnen, mener Rasmus Hansson, daglig leder i Handelens Miljøfond.

Foto: Odd Rune Kyllingstad / NRK

Ti millioner

Prosjektet til ti millioner kroner skal kartlegge hvor avfallet ligger, og deretter fjerne det fra Raet nasjonalpark.

Sammen med Green-Bay Project AS har Havforskningsinstituttet fått støtte fra Handelens Miljøfond.

– Vi, i samarbeid med Norges Dykkeforbund, har samlet opp flere tusen fiskeredskaper på frivillig basis, men dette er bare en dråpe i havet, sier Alf Ring Kleiven, forsker ved Havforskningsinstituttet.

Erfaringen skal brukes til å rydde hele havbunnen langs norskekysten på sikt.

Alf Ring Kleiven

Alf Ring Kleiven, forsker ved Havforskningsinstituttet.

Foto: Håkon Raa / NRK

Bruker undervannsdrone

For noen år siden sluttet lillesanderen Tord Aslaksen i jobben som ingeniør for å rydde sjøbunnen langs sørlandskysten.

På et drøyt år i Green-Bay Project har han ved hjelp av ROV, en såkalt undervannsdrone, lokalisert og dratt opp store mengder fiskeredskaper.

– Vi ser det at masse utstyr er utsatt for båtpropeller, så det er viktig at folk ikke setter dem i de mest trafikkerte leiene, forteller Aslaksen.

Tord Aslaksen Green Bay-Project

DEDIKERT: Tord Aslaksen sluttet i jobben for å rydde havbunnen på heltid i Green-Bay Project

Foto: Håkon Raa / NRK

– Enorme mengder

Tidligere undersøkelser anslår at rundt 10.000 tapte ruser og teiner står på bunnen - bare i Raet nasjonalpark utenfor Arendal.

– Hver sesong mister hummerfiskere en tiendedel av teinene sine. På 30–40 år har dette ført til ekstreme mengder med all slags teiner på havbunnen. Bare i Raet nasjonalpark står det tusenvis, sier Jenny Marie Gulbrandsen, nasjonalparkforvalter ved Raet nasjonalpark.

Alf Ring Kleiven Havforskingsinstituttet og Jenny Gulbrandsen fra raet nasjonalparkspøkelsesfiske

Jenny Marie Gulbrandsen (t.v.) og Alf Ringen Kleiven er i full gang med å rydde havbunnen i Raet nasjonalpark.

Foto: Håkon Raa / NRK

– Mentaliteten har snudd

I tillegg til prosjektet i Raet, har Søgne Dykkerklubb også vært opptatt av å rydde sjøbunnen. Fiskeridirektoratet har også vært pådrivere for å renkse havbunnen for fiskeredskaper.

– Engasjementet for å fjerne redskap har økt veldig og det gir mange likes på sosiale medier. Jeg ser at folk kjøper utstyr for å lete etter gammelt redskap som kan bidra til å renske havbunnen, så mentaliteten har snudd. Alle er enige om at dette må vi gjøre noe med, så dette er et ja-prosjekt, sier Kleiven.

– En slags skattejakt?

– Ja, det er jo det. Det et er en like positiv opplevelse å rydde i havet og vite at man har forhindret spøkelsesfiske, som det er å være ute å fiske selv.

Arbeidet med å rydde havbunnen i Raet nasjonalpark for teiner og annet fiskeutstyr, er i gang. Dette skal forhindre spøkelsesfiske, altså unngå at fisk og skalldyr fanges av gammelt fiskeutstyr.

Arbeidet med å rydde havbunnen i Raet nasjonalpark for teiner og annet fiskeutstyr, er i gang. Dette skal forhindre spøkelsesfiske, altså unngå at fisk og skalldyr fanges av gammelt fiskeutstyr.

Siste nytt fra NRK Sørlandet

null
Spiller nå
Lett å få flyskrekk av dette - men det finnes råd 00:41
Neste

Økonomistatus

Strømpris i dag

Inkludert avgifter

Billigst kl. 15 1,62 kr
Dyrest kl. 08 2,15 kr

Strømkostnader nå

  • Steke pizza 0,6 kr 25 min.
  • Dusje 6,3 kr 10 min. / 100 liter vann
  • Vaske klær 0,8 kr En vask
  • Varmeovn 1,5 kr 1000w, en time

Styringsrenta i prosent

Høyere styringsrente betyr økte utgifter dersom en har boliglån

Økte matpriser

Hvor mye matprisene har økt det siste året, sammenlighet med lønnsutvikling

  • Matvarer Mars 2023 – mars 2024
    + 6,1 %
  • Lønnsutvikling Anslag for 2024
    + 4,9 %