NRK Meny
Normal

– Overraskende og trist

Når næringslivet møtes for å dele erfaringer og hylle hverandre er det kun menn som får mikrofonen. Ikke en eneste kvinnelig foredragsholder står på programmet til Næringslivsdagen 2014.

Dag Nordbø, Torry Pedersen, Hans Wilhelm Steinfeldt

Dag Nordbø, kommunikasjonsdirektør NOV, Torry Pedersen, ansvarlig redaktør og administrerende direktør i VG og Hans-Wilhelm Steinfeld, partner Corporate Communications AS er blant mennene som skal tale på Næringslivsdagen 27. november. Det samme skal tre andre menn, men ingen kvinner.

Foto: NRK (Grafikk Kari Løberg Skår)

– Dette er så overraskende og trist, helt utrolig, sier Anita Dietrichson som er administrerende direktør for næringsforeningen i kristiansandsregionen.

Anita S. Dietrichson Anita S. Dietrichson

Administrerende direktør for næringsforeningen i kristiansandsregionen, Anita S. Dietrichson, er overrasket over mangelen på kvinner.

Foto: Kjell Inge Søreide

Næringslivsforeningen står bak arrangementet, men har ikke noe med innholdet eller foredragslisten å gjøre. Dietrichson ble dermed tatt på senga da hun så listen over foredragsholderne.

Bak seminaret står Fædrelandsvennen, Visma, Sparebank 1 SR Bank, KPMG og Skagerak Kapital.

Bør legge seg flate

På listen over foredragsholdere for næringslivsdagen er det kun menn. Ingen damer.

– Sett i et likestillingsperspektiv hører ikke dette hjemme, sier Dietrichson.

– Når vi ender opp med bare menn, er det åpenbart at vi ikke har lett godt nok etter kvinnene

Sjef i SpareBank 1 SR-Bank i Kristiansand, Thorbjørn Torkildsen

Da sjefredaktør i Fædrelandsvennen Eivind Ljøstad la ut linken til seminaret på sin Facebook side på mandag ettermiddag, kom reaksjonene raskt fra flere kvinner.

– Jeg ønsker debatten velkommen og jeg er glad for at dette blir kommentert, så håper jeg at arrangørene legger seg flate og hente inn flere kvinner, sier Dietrichson.

Hun er for tiden i Sør- Afrika sammen med kvinner fra Dina Nettverket.

– Jeg er sammen med mange kvinner som hadde vært fine foredragsholdere, både lokale næringslivskrefter og nasjonale krefter dersom det er mer interessant, sier hun.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Eivind Ljøstad

Fædrelandsvennen og sjefredaktør Eivind Ljøstad er en av arrangørene til Næringslivsdagen 27. november.

Foto: Geir Ingar Egeland

– Menn tenker menn og kvinner tenker kvinner

Næringslivsdagen 2014 skal blant annet kåre "Årets Sørlandsbedrift".

– Tror du det er en strategi å ekskludere kvinnelige foredragsholdere?

– Nei, det tror jeg ikke, men jeg tror ikke de har lett godt nok etter gode kvinner. Menn tenker menn og kvinner tenker kvinner, sier Dietrichson.

– Overholde ikke et bevisst valg

Torbjørn Torkildsen

Thorbjørn Torkildsen i SpareBank 1 SR-Bank har vært med å velge ut foredragsholdere. Han legger seg flat etter kritikken.

Foto: Håkon Eliassen

Sjef i SpareBank 1 SR-Bank i Kristiansand, Thorbjørn Torkildsen, har vært med å utforme innholdet for seminaret. Han legger seg flat etter kritikken og sier samtidig at valget om å bare ha mannlige foredragsholdere ikke har vært bevisst.

– Det skyldes i all hovedsak tilfeldigheter. Vi hadde et håp om at næringsminister Monica Mæland skulle delta fordi vi ønsker å løfte frem næringslivet på Sørlandet. Men hun hadde dessverre ikke mulighet til å komme. Da ble resten dessverre menn, sier Torkildsen til NRK.

Sett i et likestillingsperspektiv hører ikke dette hjemme

administrerende direktør for Næringslivsforeningen i Kristiansand

Forstår du at det kan virke svært uheldig med tanke på likestillingsdebatten i landsdelen?

– Det kan jeg forstå. Og det er beklagelig. Sett i ettertid burde vi vært flinkere til å tenke på det. Det klarte vi ikke denne gangen. Neste år skal vi være veldig bevisst på at får en atskillig bedre kjønnsfordeling enn i år.

– Har ikke lett godt nok

Har dere lett godt nok etter kloke og gode kvinnelige foredragsholdere som kunne ha bidratt under årets konferanse?

– Når vi ender opp med bare menn, er det åpenbart at vi ikke har lett godt nok. Det skyldes som sagt en del tilfeldigheter. I år er omdømmebygging og omveltingen i mediebransjen sentrale temaer og da har det vært naturlig å ha med de mennene som er spurt, sier han.

Sjefredaktør i VG, Torry Pedersen, er en av dem som er invitert.

– Vi ønsket å ha med representanter fra pressen og da var for eksempel Torry Pedersen, redaktør i VG et naturlig valg når vi skal snakke om omtvistelige tider i mediebransjen.

Kunne man i dette tilfellet funnet en kvinne som kunne belyst dette like bra som Torry Pedersen?

– Det kunne vi helt sikkert. For oss var det et poeng å ha med redaktøren selv, og som i dette tilfellet også er administrerende direktør, slik at vi fikk med den økonomiske delen og ikke bare det redaksjonelle. Men igjen, jeg tar selvkritikk for at vi ikke har vært flinke nok, og det er ikke bra.

– Åpenbart viktig at kvinner blir inkludert

Fædrelandsvennen er en av dem som står bak årets arrangement.

Sjefredaktør Eivind Ljøstad har ikke hatt noe med utvalget av foredragsholderne å gjøre, men ser problematikken ved at ingen kvinner er invitert.

– Det er umulig å være uenig i at kjønnsbalansen her er elendig. Det er åpenbart viktig at kvinner blir inkludert, sier han.

– Heldigvis er programmet svært bra. Det er bra mannfolk som skal delta. Her snakker vi om «A-laget». Men det er viktig at man evaluerer dette i etterkant, sier Ljøstad.

Her er listen over de seks foredragsholderne:

Johan Kaggestad, ekspertkommentator for TV2

Torry Pedersen, ansvarlig redaktør og administrerende direktør i VG

Per Høiby, adm.dir. First House

Dag Nordbø, kommunikasjonsdirektør NOV

Hans-Wilhelm Steinfeld, partner Corporate Communications AS

Kyrre M. Knudsen, sjeføkonom Sparebank 1 SR-Bank

Les mer om programmet for Næringslivsdagen 2014 her