NRK Meny
Normal

Liv laga uten E39

De som fryktet den nye europaveien utenom Kvinesdal, har så langt tatt feil.

Kvinesdal sentrum
Foto: Geir I. Egeland / NRK

Kvinesdal er i vekst til tross for at ny E39 ble lagt utenom sentrum.

Tre bedrifter, med over 200 arbeidsplasser, har etablert seg. Nytt hotell med 100 rom er under bygging, og butikkene har så langt ikke merket nedgang i salget tre måneder etter at veien ble lagt om.

I tillegg må nye områder utvikles til næringsområder, fordi det allerede nå er for liten plass.

 

Åse G. Versland
Foto: Lars eie / NRK

Godt forberedt

De som fryktet for Kvinesdals skjebne da den nye E39 i august ble lagt utenom sentrum,  har så lang engstet seg uten grunn. Politikere og næringslivet var godt forberedt på livet uten europaveien. Vi måtte lage en strategi, forteller Åse G.Versland i handelstanden.

- Vi så  positivt på det og jobbet sammen i fellesskap for at vi fortsatt skulle være på kartet - at vi kunne tilby alt folk i Kvinesdal hadde behov for, sier Versland.

Økt omsetning

Harry Åmot i Kvinesdal møbelsenter økte salget etter at den nye europaveien over Kvinesheia ble åpnet . Han frykter ikke for framtiden.

- Folk fra Farsund, Flekkefjord, Lista-området og Lyngdal kommer hit for å handle. I september og oktober hadde vi 10 prosent større oredretilgang enn i fjor, sier Åmot.

En enkel rundspørring som er gjort blant åtte- ti butikker i sentrum, forteller at få har tilbakegang på salget. Selv om det er for tidlig å dra konklusjoner, og rundspørringen er muntlig, er leder av handelsstanden i Kvinesdal, Åse G. Versland fornøyd.

Nye bedrifter

Ikke bare butikkene i sentrum går bra. Næringslivet er på vei opp. Kvinesdal er i ferd med å posisjonere seg i regionen. To bedrifter har kommet til, skipsverftet Flekkefjord slipp og maskinfabrikk med over 100 arbeidsplasser.

Samtidig har Peder Halvorsen Industrier flyttet offshorevirksomheten og 20 arbeidsplasser fra Flekkefjord til bygda med over 5500 innbyggere. Det gir penger i kommunekassa.

Ser utviklingsmuligheter

Ordfører Odd Omland
Foto: NRK / NRK

 

Ordfører Odd Omland er fornøyd. - Nå er det veldig moro. Så lenge vi tar føringa sjøl,  så håper jeg vi kan utvikle regionen til å bli enda bedre enn den er.

På Opofte, som ligger ved den nye europaveien, ser han store muligheter.  Kommunen er i gang med å utvikle Opofte til et industriområde, og må nå nesten doble arealet før byggingen er i gang.  Sju til åtte bedrifter er interessert i å etablere seg der -  alt fra servicenæring til grossister.

 I tillegg utvides boligområder rundt sentrum av Kvinedal. Et nytt kurs- og konferansehotell med 100 rom på Utsikten skal stå ferdig om to år.