NRK Meny
Normal

Kvalifiserte seg til OL

Seilerne Petter Mørland Pedersen og Eivind Melleby skal til OL i London.

Eivind Melleby og Petter Mørland Pedersen

Seiler Petter Mørland Pedersen fra Arendal er sammen med makker Eivind Melleby fra Oslo på vei til OL.

Foto: ROLEX/Dan Nerney

Makkerne kvalifiserte seg til OL i London neste år, da de kom på 6. plass totalt i VM i seiling i Australia i dag tidlig.

  • Alt om VM i Perth finner du HER

De to seilerne har vært i verdenstoppen i den harde Starklassen i flere år, og har lenge hatt planer om å komme seg til OL.

ISAFs VM i Perth var seilernes første mulighet til å kvalifisere seg til OL.

De 11 første båtene var garantert å komme til London.

Petter Mørland Pedersen og Eivind Melleby seiler i Star-klassen, og kjempet om OL-plass blant 50 båter, totalt fordelt over 25 nasjoner.

– Veldig fornøyde

Det er første gang på 20 år at en sørlending kvalifiserer seg til OL i seiling. Petter Mørland Pedersen sier han er veldig fornøyd, men ikke overrasket.

– Vi har hatt OL i planene de siste tre årene, og har ikke sett på det som noen stor bøyg å komme dit.

– Men at vi klarte det nå, og ikke i siste kvalifiseringsrunde, er vi veldig lettet over. Det gjør alt mye lettere, både når det gjelder planlegging og økonomi, så jeg er noen kilo lettere nå, sier Mørland Pedersen.

Dramatisk VM

Seilerne trodde lenge de ikke ville klare å kvalifisere seg, etter at de den ene dagen ble diskvalifisert.

– Vi har hatt oppturer og nedturer. Vi begynte litt halvveis. Så fikk vi en diskvalifisering midt i serien, som vi ikke var enige i og som det ble mye diskusjon rundt. Det var ganske dramatisk.

– Etter disken så det litt dårlig ut, men vi klarte å henet det inn og avsluttet veldig bra. Det var langt ned til den siste OL-plassen, så vi klarte det med god margin, sier Mørland Pedersen.

Kontroll på toppetasjen

Totalt er det plass til 380 seilere under OL. Hver nasjon har muligheten til å ha med én båt i hver klasse - totalt 16 seilere.

I London skal Petter Mørland Pedersen og Eivind Melleby kjempe mot 15 andre båter i Starklassen, og den kampen vil bli jevn, ifølge Mørland Pedersen.

– Alle i Starklassen er veldig gode, så det gjelder å ha kontroll i toppetasjen i OL. Alle seiler like fort og alle er like smarte omtrent, så det er den som klarer å holde hodet kaldt som trekker det lengste strået.