Normal

Kutter i fyrverkeri for å hjelpe folk i jula

I år skal det tradisjonelle fyrverkeriet i forbindelse med julegrantenningen i Grimstad reduseres. Pengene som blir spart, skal brukes til å gjøre jula litt bedre for folk i nærmiljøet.

Fyrverkeri

Penger som før ble brukt til fyrverkeri i anledning julegrantenningen i Grimstad, skal nå brukes til å gi folk en god jul.

Foto: Anette Karlsen, Anette Karlsen / NTB scanpix

I år har butikker, frivillige og Grimstad kommune blitt enige om å samarbeide for å gjøre jula litt bedre for noen.

Det skal blant annet gjøres ved å redusere utgiftene til det tradisjonelle fyrverkeriet ved julegrantenningen i sentrum av byen. Pengene som spares på dette, skal i stedet brukes til veldedige formål.

– Vi vil gi pengene til «Hjerte til hjerte», slik at de kan gjøre en enda bedre jobb og bli mer synlig, sier leder i Grimstad min by AS, Anna Elise Svennevig.

Hjerte til hjerte arrangerer årlig en gratis julefeiring for mennesker som er ensomme eller som av en eller annen grunn ønsker noen å feire jul sammen med. Arrangementet som holdes på selve julaften, er et samarbeidsprosjekt mellom ulike organisasjoner og Grimstad kommune.

– Skal slippe å begynne å grue seg til jul i august

En av aktørene som bidrar til dette arrangementet, er foreningen Rasteplassen, som gjennom hele året hjelper mennesker som sliter på en eller annen måte.

Karin Haugnes i Rasteplassen, synes det som nå er satt i gang er fantastisk. Hun mener dette vil gjøre det lettere å hjelpe folk. Arrangementet på selve julaften tror hun er et viktig tilbud som hun mener må fortsette.

– Folk skal vite at det finnes et sted de kan komme å feire jul sammen med andre. De skal slippe å begynne å grue seg til jul allerede i august, sier hun.

Julestjerne Grimstad

Det er ikke alle som gleder seg til jul. Nå går gode krefter i Grimstad sammen for å gjøre julen litt bedre for dem.

Foto: Jan Jørg Tomstad / NRK

– Når man gjør ting sammen, kan man få til mye

Og det stopper ikke med dette. Grimstad min by, som organiserer butikker og gårdeiere i sentrum, har også tatt initiativ til en gaveinnsamling i førjulstida.

Det vil bli mulig å levere gaver gjennom hele adventstiden. Gavene kan legges igjen hos enkelte butikker i sentrum, som så vil levere dem videre.

I tillegg til dette skal også deler av sentrum brukes til innsamlinger av ulike slag.

– Vi har lyst til å stille byrommet til disposisjon for mennesker som vil gjøre noe for andre. Jula skal være for alle, sier Svennevig.

Når julegrana tennes på torvet i Grimstad om få uker, vil det stå folk klare til å fortelle om arrangementet og ta imot julegaver til den alternative julefeiringen.

Svennevig er glad initiativet har blitt så godt mottatt.

– Det viser at når man gjør ting sammen, så kan man få til mye, sier hun.

Grimstad

I tiden før jul vil enkelte butikker ta imot gaver som kommer inn gjennom gaveinnsamlingen som Grimstad min by har tatt initiativ til.

Foto: Jan Jørg Tomstad / NRK