NRK Meny
Normal

Bygdas flytende gull holder banen åpen

Hele vinteren kan barna spille fotball på kunstgressbanen til Imås idrettslag i Grimstad. Under matta ligger varmekabler med grunnvann.

Kunstgressbanen på Imås

Bruker grunnvann til å varme opp gressmatta.

Foto: Leif Dalen / NRK

Et nasjonalt prøveprosjekt i Grimstad kan føre til at flere idrettslag her i landet nå kan få råd til vinteråpne kunstgressbaner. Utnytting av varmt grunnvann, kan nemlig gi snøfrie baner for en rimelig penge.

– Det har blitt bra. Det er varmekabler og vi kan spille hele vinteren, sier Daniel Omland.

David Omland

David Omland liker at han kan spille fotballe hele året på gressmatta.

Foto: Leif Dalen / NRK

Åpent om vinteren

Der mange idrettslag sliter med skyhøye utgifter for å holde kunstgressbanen åpen, har idrettslaget valgt å pumpe grunnvann fra 36 meter opp i rør og rundt banen. Det koster idrettslaget 20000–30 000 kroner i oppvarmingskostnader i året.

Rør under banen

Kunstgressbanen i Landvik er like stor som matta på Ullevål. Under matta i Grimstad ligger det rør der vannet sirkulerer. Dermed slipper idrettslaget å bruke varmepumpe.

I Grimstad sentrum ligger en annen kunstgressbane. Der brukes det om lag en halv million kroner til gass som varmer opp banen.

Det betyr at i løpet av en tiårsperiode har vi spart fire millioner kroner i driftsutgifter, og det er fantastisk for en klubb som oss, sier Alf Morten Kaupang, leder av fotballgruppa.