Hopp til innhold

Kun hver fjerde hummer solgt lovlig

I en fersk doktorgradsavhandling kommer det fram at bare hver fjerde hummer blir solgt lovlig. I morgen starter årets hummerfiske, det betyr at store mengder hummer vil bli solgt svart.

Video Kun hver fjerde hummer selges lovlig

Alf Ring Kleiven

Doktorgradsstipendiat Alf Ring Kleiven doktorgradavhandling viser at det blir tatt opp langt flere hummer en antatt.

Foto: Espen Bierud / NRK

Selv om hummerfiske ikke har startet ennå, kan doktorgradsstipendiat Alf Ring Kleiven være med på hummertelling i et havforskningsreservat utenfor Arendal. For arten blir nøye overvåket.

– Fangstraten er nede på et historisk lavmål, altså hvor mange hummer du får per teine. Så vi har utfordringer med å bygge opp hummerbestanden.

– Overraskende stort

Men nå viser Kleivens doktorgradsavhandling at det blir tatt opp langt flere hummer enn tidligere antatt. Disse beregningene er fra Sørlandet.

– Dette er fritidsfiske som står for et utak på cirka 25 000 hummer. Yrkesfiske lå på cirka 10 000 hummer, mens den offisielle fangsten som er rapportert inn til myndighetene er på 2800 hummer.

–Overraskende?

–Det er et veldig stort tall i allefall. Vi viste jo at fritidsfiske var populært og de er jo ikke pliktige til å rapportere fangsten. Men med summen av yrkesfiske og fridtidsfiske er dette overraskende stort.

– Blir ikke hørt av politikerne

Trygve Bjørnerem

Daglig leder i Fiskarlaget Sør, Trygve Bjørnerem, sier de ikke blir hørt av politikerne

Foto: Espen Bierud / NRK

Tallene viser altså at kun hver fjerde hummer fanget av yrkesfiskere blir solgt gjennom de lovlige salgskanalene. Resten blir enten fortært av fiskeren selv, eller solgt svart. Ikke veldig overraskende, mener fiskernes talsmann, daglig leder i Fiskarlaget Sør, Trygve Bjørnerem.

– Vi har jo bedt om å få et bedre fiskerioppsyn, men vi blir ikke hørt av politikerne.

– Hvorfor skjer dette svartsalget?

– Det har med problemer med omsettning gjennom de offisielle kanalene, fordi det er begrenset kvantum. Kanskje de for bedre pris når de selger det direkte, sier Bjørnerem.

Kan få konsekvenser

Erik Ludvigsen

Regiondirektør i Fiskeridirektoratet, Region Sør Erik Ludvigsen sier at dette kan få konsekvenser

Foto: Espen Bierud / NRK

Fra i morgen starter hummerfisket for alle. Da med myndighetenes skjerpede blikk, sier regiondirektør i Fiskeridirektoratet, Region Sør Erik Ludvigsen.

– Jeg har fått referert deler av tallene og det er klart at de er oppsiktsvekkende.

– Dersom det er riktig at det er så stor forskjell på offisielle og landa tall, har vi en stor jobb foran oss. Da må denne rapporten få konsekvenser.

Direktoratet har tre ulike virkemidler. Regulering av utak, kontroll av utak og dialog med partene. Ludvigsen sier rapporten kan få konskvenser for alle de tre virkemidlene.