Enorm interesse for jegerprøven

Tallet på sørlendinger som vil på jakt har eksplodert de siste årene. Men kun halvparten av de som består jegerprøven drar på jakt.

Jeger

For ti år siden var det fire hundre sørlendinger som tok jegerprøven. I fjor var det nesten 850. Men en undersøkelse viser at kun halvparten av de som består jegerprøven går på jakt.

Foto: Lars Emanuel Egeland / NRK

For ti år siden var det fire hundre sørlendinger som tok jegerprøven. I fjor var det nesten 850. De siste ti årene har altså over dobbelt så mange sørlendinger tatt jegerprøven.

Kari Røysland

Kari Røysland i Norges jeger- og fiskeforbund i Vest-Agder mener det er liten vits å skryte med jegerprøven dersom du ikke kommer deg ut på jakt.

Foto: Kari Jeppestøl Arntzen / NRK

Kun halvparten drar på jakt

Likevel kan det være en lang vei fra bestått jegerprøve til å komme seg ut i skogen med rifla. En ny undersøkelse viser at bare halvparten av de som består jegerprøven faktisk drar på jakt.

– De tør ikke å gå første gangen alene, for når du går på kurs for jegerprøven er det for det meste teori. Det er noe helt annet å være ute i felten. Da står du overfor et dyr i en reell situasjon når du da skal skyte og avlive det, sier Kari Røysland i Norges jeger- og fiskeforbund i Vest-Agder.

Vil få folk ut på jakt

Røysland mener det liten vits å vifte med en bestått jegerprøve, om man aldri er ute i praksis. Jeger- og fiskeforbundet forsøker nå å få flest mulig med ut i på jakt.

– Vi ønsker nå at de som har vært på kurs får lov å være med på en rådyrjakt eller en rypejakt. Noen tilbyr kanskje kursdeltakerne å bli med på elgjakt. Vi oppfordrer alle lokale lag og fylkeslag til å arrangere kurs for alle jegerprøvekandidater slik at de får erfaring med å være på jakt.

Les også:


Røysland får stadig henvendelser om private kurs.

– Det har vært eiendomsmeglere, advokater og folk som jobber i Nordsjøen som tar kontakt med meg og ønsker seg et kortvarig kurs for å kunne gå på jakt.

– Et statussymbol

Røysand mener at jakt har endre seg enormt de siste årene og at det har blitt et statussymbol.

– Når du melder deg på jegerprøven har du jo muligheten til å bruke enormt mye penger, og ikke minst vise at du har mye penger.

– Da jeg var min far på jakt for første gang var jeg nok seks, syv år gammel. Da var det om og gjøre å finne frem det gamle, stygge tøyet så ikke vi skulle ødelegge det nye. I dag kjøper folk gor-tex tøy og dyre sko. De bruker mye penger på jaktklær og børser.

Det synes Røysland er helt unødvendig.

– Man trenger ikke slikt dyrt utstyr for å gå på jakt.