Hopp til innhold

Jordmormangel fører til lite hjemmebesøk etter fødsel

Under halvparten av alle kvinner som fødte i fjor fikk hjemmebesøk av jordmor etter fødselen. Alt for dårlig mener Jordmorforbundet som nå krever at myndighetene tar grep.

Hanne Valseth Pedersen

Mamma Hanne Valseth Pedersen synes det er svært synd at ikke alle får tilbud om hjemmebesøk etter fødsel.

Foto: Benedicte Goa Ludvigsen / NRK

– Man er jo i en veldig sårbar situasjon, man har vært igjennom mye, sier den nybakte moren.

Lille Amanda er på fem-månederskontroll på helsestasjonen i Arendal. Hun ligger og ser opp på mammaen sin, Hanne Valseth Pedersen.

Lite aner den lille bylten hvor mye det betydde for mamma at hun fikk besøk av en jordmord bare dager etter fødselen.

– Alt er nytt og føles litt kaotisk. Det var veldig godt å snakke med jordmor og at hun kom hjem til oss, sier den førstegangsfødende mora.

Kun fire av ti

Men ikke alle er like heldige.

Bare drøyt fire av ti kvinner fikk hjemmebesøk av jordmor etter fødsel i fjor.

Statistikk fra Statistisk sentralbyrå viser at tallene har stått på stedet hvil i mange år.

Hanne Charlotte Schjelderup er leder i Jordmorforbundet. De mener tilbudet er alt for dårlig og er bekymret for konsekvensene.

– Hjemmebesøk av jordmor er helt nødvendig for å avdekke tilfeller med vold og omsorgssvikt. Vi ser jo med bekymring på at det er kraftig økning i saker som omhandler alvorlig vold mot barn.

De fleste av disse sakene gjelder barn under to år, sier hun.

Leder av Jordmorforbundet Hanne Charlotte Schjelderup

Leder av Jordmorforbundet, Hanne Charlotte Schjelderup mener hjemmebesøket er utrolig viktig for å få en god start for familien.

Foto: Norsk Sykepleierforbund

Store lokale variasjoner

Dårligst i landet er Troms og Finnmark og Rogaland. Her får henholdsvis 25 og 28 prosent av kvinnene besøk av jordmor hjemme.

Det er i stor kontrast til Agder, der 70 prosent av barselkvinnnene får hjemmebesøk. I Grimstad får alle tilbudet, forteller jordmor Anette Øynes Messel.

– Ja, dette er kjempeviktig og noe de nybakte foreldrene setter veldig stor pris på. Dette er noe alle burde prioritere.

Grimstad kommune fikk øremerkede midler fra Helsedirektoratet i 2018, slik at de kunne ansette en jordmor til. Siden da har de prioritert hjemmebesøk høyt.

Messel tror at hjemmebesøkene har stor betydning for å fange opp dem som trenger ekstra hjelp.

– Vi får se samspillet mellom mor og barn og mellom mor og far. Vi kan også sette inn hjelpetiltak dersom det skulle være behov for det.

Jordmormangel

Ifølge Jordmorforbundet er det en prekær mangel på jordmødre i Norge. Årlig utdannes det rundt 100, men de mener dette tallet bør dobles.

– Det er mulig å få på plass flere jordmødre, men da må det også brukes penger på dette i statsbudsjettet, sier Schjelderup.

Hun sier videre at jordmormangelen er alvorlig, og at myndighetene må ta grep.

– Det går for sakte. Jordmødre har livsviktig nøkkelkompetanse som samfunnet har stor bruk for, sier Schjelderup.